Zavřít reklamu

Zatímco Intel a AMD dominují trhu, východní společnosti nechtějí zůstávat pozadu a přicházejí s poměrně inovativními řešeními, které by mohly potenciálně pozicí těchto dvou gigantů otřást. Kromě Samsungu se do vývoje čipů nedávno pustil i Huawei a spousta dalších značek, což by mohla být předzvěst dalšího vývoje. Přesto je tu ale jeden kalifornský gigant, respektive jeho tři bývalí zaměstnanci, kteří zvažují podobnou iniciativu.

Trio bývalých inženýrů Applu se totiž rozhodlo, že je na čase posunout se v kariéře dál a pustit se do něčeho odvážnějšího. Z tohoto důvodu se Gerard Williams II, John Bruno a Manu Gulati rozhodli založit novou společnost jménem Nuvia, jež má být konkurencí Intelu a AMD. Zatím výrobce nehodlá cílit na domácí počítače, ale spíše velké servery a datová centra, kde je potřeba vyššího výkonu a složitější optimalizace. Konec konců, dohromady mají zakladatelé přes 20 let zkušeností u jablečné společnosti, z nichž jeden se dokonce podílel na výrobě drtivé většiny Apple procesorů. Kromě toho se nejedná jen o plané sliby, Nuvia již totiž pracuje na prvním procesoru s pracovním názvem Phoenix a podařilo se jí získat přes 53 milionů dolarů od takových gigantů jako je Dell nebo další společnosti ze Silicon Valley. S trochou štěstí se tak společnost rozroste z původních 60 zaměstnanců na 100 osob.

Uvidíme, zda se to trojici odvážných podaří. Ostatně, Williams opustil Apple po devíti letech, během nichž zastával pozici architekta serverů a čipů. Gulati na druhou stranu strávil 8 let prací na mobilních čipech a Bruno si v jablečné společnosti odbyl 5 let jako architekt platformy. Jak Bruno, tak Gulati si navíc připsali plusové body k dobru také u Googlu, u nějž nějakou dobu v minulosti pracovali. Společnost Nuvia má šanci dokonce i podle analytiků, kteří tvrdí, že disponuje vším, co úspěšný výrobce potřebuje a je jen otázkou času, než se pořádně vypracuje a prorazí. V každém případě se jedná o poměrně dobré zprávy. Konkurence je zdravá a v technologickém světě toto pravidlo platí dvojnásob.

Dnes nejčtenější

.