Zavřít reklamu

Ač mají technologičtí giganti poslední dobou s vládami jednotlivých států poměrně vážné problémy, není to případ Applu. Konec konců, generální ředitel Tim Cook si s americkým prezidentem Donaldem Trumpem padl do oka a spoustu věcí týkajících se chodu společnosti a samotné výroby zařízení řeší právě s ním. Nejinak tomu bylo i u místa výroby nového Macu Pro, které hlavě Spojených států jistě udělalo radost. Ostatně, komponenty pro počítač nebudou pocházet z Číny, ale z jihu Severní Ameriky.

V mnoha případech jsme informovali o tom, že Tim Cook a kongres Spojených států mezi sebou občas vedou dlouhé tahanice a takový nekonečný boj o to, kdo si nakonec pro sebe uzme dominantní postavení. Co se ale vztahu generálního ředitele Applu a amerického prezidenta Donalda Trumpa týče, věci by nemohly být lepší. Tim Cook se s hlavou Spojených států stýká poměrně často a není to tak dávno, co poprosil o výjimku z cel, která jablečnou společnost při dovozu z Číny čekala. Ta byla nakonec povolena a Apple i Donald Trump dosáhli kompromisu. Nejnovější Mac Pro se totiž bude vyrábět v texaském Austinu, což jistě prezidenta potěší a zároveň nebude házet společnosti klacky pod nohy. Zároveň se šušká, že si oba velikáni udělají výlet právě do Texasu, kde si společně projdou továrny a pohovoří o problematice pracovních míst i o tom, jak stimulovat pracovní trh v Americe.

Není to však tak, že by se Tim Cook prezidentu Donaldu Trumpovi podřizoval. Veřejně totiž kritizuje jeho vládní rozhodnutí, ač se snaží udržet si s ním blízký vztah a být s ním za dobře. Ostatně jen díky tomu byla Applu povolena výjimka z cel, což byla pro společnost poměrně velká úleva. Zatím sice nebyla exkurze oficiálně potvrzena, avšak veškeré domněnky a spekulace naznačují, že by se mohla udát již příští týden. Uvidíme, zda se generálnímu řediteli jablečné společnosti podaří na státníky za působit a dostát svým slibům. Americký prezident Trump je často nevyzpytatelný a impulzivní, tudíž by mohlo toto plánové setkání výrazně ovlivnit vztahy i do budoucna.

Dnes nejčtenější

.