Zavřít reklamu

Apple Pencil je široce oblíbeným doplňkem mezi řadovými uživateli i mezi odborníky, a dokáže z iPadu udělat velmi výkonné a profesionální zařízení. S pomocí jablečné tužky můžete nejen psát a udělat si z iPadu digitální poznámkový blok, ale například také kreslit, vytvářet složitější grafiku upravovat fotografie a mnoho dalšího. V dnešním článku vám představíme aplikace, se kterými svou Apple Pencil využijete opravdu na maximum.

Poznámky

Kvůli výkonné aplikaci pro pořizování poznámek už nemusíte brouzdat App Storem nebo za ni platit horentní sumy. Apple své nativní Poznámky neustále vylepšuje, a v iOS 13 se z této aplikace stal opravdu užitečný nástroj, ve kterém můžete pracovat také s Apple Pencil. S její pomocí můžete Poznámky nejenom ovládat, ale také v nich kreslit, črtat nebo psát. Panel veškerých nástrojů pro Apple Pencil získáte v nativních Poznámkách klepnutím na ikonku tužky.

Notability

Notability je víceúčelová aplikace pro pořizování poznámek všeho druhu. Určená je především studentům, užitek z ní ale jistě budou mít všichni. V okamžiku, kdy aplikaci Notability spustíte, dostanete na výběr mezi zadáváním do klávesnice a používáním Apple Pencil. Mezi oběma volbami lze v průběhu používání aplikace pohodlně přepínat. Aplikace Notability také nabízí možnost pořízení audio záznamu, což se hodí při přednáškách či konferencích. Další výhodou je možnost nastavení virtuálního „nekonečného“ papíru, takže odpadá nutnost listovat stránkami.

Paper

Paper od společnosti WeTransfer je jednou z prvních kreslicích aplikací pro iPad. Pro mnoho uživatelů je stále jednou z nejlepších bezplatných variant. Nabízí nekonečné možnosti pro tvorbu, psaní, kreslení, čmárání a další aktivity. Na výběr máte z několika psacích nástrojů od tužky až po fix, k dispozici máte i více druhů papíru. Pokud byste se rozhodli investovat do Pro verze, získáte nástroje, které vaše čmáranice promění v dokonalé linky a tvary.

Linea Sketch

Souvisejíci

Linea Sketch se svými funkcemi a zaměřením nachází kdesi mezi výše zmíněnou aplikací Paper a oblíbeným profesionálním nástrojem Procreate. Snoubí se v ní jednoduchost kreslení a čmárání, kdykoliv se vám zlíbí, s výkonnými nástroji. Aplikace Linea Sketch nabízí například neomezené vrstvy, mřížku, pravítka a mnoho dalšího. Na rozdíl od Notability sice nenabízí nekonečné, můžete ale pracovat na více plátnech a sloučit je do jednotlivých projektů. Zorientovat se v aplikaci vám možná sice může trvat o něco déle než obvykle, jakmile ji ale pořádně poznáte, bude se vám s ní pracovat skvěle.

GoodNotes 5

GoodNotes 5 představuje modernizovanou verzi původní aplikace pro pořizování poznámek na iPadu. Účelem původního softwaru bylo napodobit klasický papírový bloček a přenést ho do prostředí iPadu. GoodNotes 5 je svým způsobem velmi jednoduchá aplikace, jejíž funkce jsou částečně omezené, pro základní použití a okamžitý zápis ale poslouží skvěle. Aplikace umožňuje vytváření a správu složek pro vaše zápisky a disponuje funkcí rozpoznání ručně psaného písma.

Pixelmator

Pixelmator je obecně uživateli považován za intuitivní a jednoduchou aplikaci pro úpravu fotografií a obrazových souborů. Použít ho můžete k úpravě fotografií, umí toho ale mnohem více. Svými funkcemi může připomínat aplikace Snapseed nebo dokonce Photoshop, a pracovat v něm můžete nejenom s hotovými fotografiemi a obrázky, ale také s prázdným plátnem. K dispozici budete mít širokou paletu nejrůznějších nástrojů pro úpravu, vylepšení i anotaci.

Procreate

V aplikaci Procreate se s Apple Pencil skutečně vyřádíte – stačí vám jen dostatek fantazie a dovedností. Procreate je ideální pro digitální kresbu i malbu, pro grafický design nebo práci s vektory se ale příliš nehodí. Procreate nabízí bohatý výběr pláten, nejrůznějších štětců, per a dalších nástrojů pro tvorbu i úpravu, a s pomocí této aplikace můžete v kombinaci s Apple Pencil vytvářet skutečná umělecká díla.

Adobe Illustrator Draw

Aplikace Adobe Illustrator Draw je skvělým doplňkem pro všechny grafiky, kteří jako primární nástroj využívají Illustrator. Adobe Illustrator Draw umožňuje práci s vektory, nabízí širokou paletu nejrůznějších štětců a dalších nástrojů včetně bublin pro tvorbu komiksů. Umožňuje odesílat výsledky vaší práce jediným kliknutím do Adobe Illustrator CC nebo do Photoshop CC pro další zpracování, svůj proces tvorby si můžete prohlédnout v automaticky vytvořeném časosběrném videu.

Affinity Designer

Affinity Designer je další z grafických aplikací pro iPad, schopných pracovat s vektory. Nabízí téměř totožné funkce jako její macOS protějšek a vyznačuje se dokonale intuitivním uživatelským rozhraním. Affinity Designer je rychlá, precizní aplikace, určená ke kreslení, úpravě a další tvorbě. Nabízí integraci s iCloudem a dokonalou spolupráci s Apple Pencil včetně citlivosti na tlak či úhel pro co nejpreciznější výsledky. Jakmile se s aplikací blíže seznámíte, bude vaše práce s ní jednoduchá a rychlá.

Pigment

Pokud patříte mezi ty, kteří se při vybarvování čehokoliv dokonale uvolní, odpočinou a zrelaxují, bude pro vás a vaši Apple Pencil aplikace Pigment tou pravou. Zpomalte, uvolněte se a zahrajte si na umělce při vybarvování takřka nekonečného množství nejrůznějších obrázků. Pigment nabízí dva režimy vybarvování – jeden, který vám nedovolí přetáhnout, a realističtější mód, ve kterém si můžete dělat prakticky co chcete.

Dnes nejčtenější

.