Zavřít reklamu

Ve včerejších odpoledních hodinách jsme vás informovali o tom, že webový prohlížeč Edge, jehož předchůdce je proslulý Internet Explorer, mění své logo. Microsoft očividně neví kudy kam a k rozvíření vod musel udělat alespoň nějaký krok. Zdali je však změna loga to pravé ořechové je otázkou názoru každého z nás. Pokud náš magazín čtete pravidelně, tak si možná pamatujete na zprávu, ve které jsme vás informovali o tom, že Microsoft chystá zbrusu nový prohlížeč Edge pro macOS a Windows, který bude založen na platformě Chromium. Ta by měla zaručit rychlejší prohlížení webu a všeobecně lepší spolehlivost.

První zmínky o novém přepracovaném prohlížeči Edge se objevily již na speciální konferenci v květnu, avšak teprve na včerejší konferenci Microsoft Ignite jsme se dočkali potvrzení. Nové verze Microsoft Edge se dočkáme již 15. ledna, a to jak pro Windows, tak pro macOS. Už nyní si můžete ze stránek Microsoftu stáhnout testovací beta verzi nového prohlížeče. Edge je v beta verzi distribuován v rámci Beta Channel, tzn. že se každé nové aktualizace testeři dočkají každých šest týdnů. K dispozici je Edge také v rámci Dev a Canary Channelu, kde aktualizace chodí každý týden. Tyto „kanály“ jsou však ale určeny speciálně pro vývojáře.

Microsoft nabízí prohlížeč Edge i pro iOS, avšak zde se platformy Chromium využívat nebude – Apple totiž po vývojářích vyžaduje, aby používali WebKit. Na Microsoftu je teď to, aby se snažil co možná nejlépe zamaskovat podobnost s Google Chrome, který na Chromium běží od počátku a je jakýmsi průkopníkem této platformy. Na druhou stranu Chromium nabízí jednoduché využívání všemožných pluginů a rozšíření, čímž se využívání internetových prohlížečů stane více sjednocené. Už nyní se dále ví, že Edge bude mít zabudovanou ochranu proti sledování, která bude ve výchozím nastavení aktivovaná. Na další informace si budeme muset počkat do ledna příštího roku.

Dnes nejčtenější

.