Zavřít reklamu

Apple včera představil zbrusu nová bezdrátová sluchátka AirPods Pro. Tato novinka je doslova napěchována různými technologiemi, mezi které patří například aktivní potlačení okolního hluku a režim propustnosti. Samozřejmě jsme se dočkali také přepracování designu, kdy AirPods Pro nabízí tzv. „špunty“ namísto klasických „pecek“, které známe z AirPodů bez přívlastku Pro. Nově představené AirPody Pro také disponují certifikací IPX4, jsou tedy odolné proti vodě. Pojďme si nové AirPody Pro rozebrat trochu více a zároveň je srovnejme s klasickými AirPody druhé generace.

Design

AirPods Pro nabízí oproti klasickým AirPodům takzvaný in-ear design, který je v Česku známý pod pojmem „špunty“. Apple pro AirPods Pro vytvořil tři velikosti těchto špuntů, abyste si mohli vybrat přesně ty, které vám budou vyhovovat. Pro někoho se jedná o výhodu, pro někoho zase nevýhodu – rozhodně však AirPods Pro padnou díky přizpůsobitelnosti velikosti vícero uživatelům, než klasické „peckové“ AirPody. AirPody Pro vám jsou dokonce pomocí softwaru schopné říci, zdali jste si vybrali správnou velikost špuntů, či nikoliv.

Aktivní potlačení hluku

Souvisejíci

AirPody Pro jsou prvními sluchátky s in-ear designem, které disponují aktivním potlačením hluku. Tato technologie s pomocí mikrofonů na těle sluchátek poslouchá hluk vašeho okolí, a poté jej kompenzuje patřičným inverzním signálem, který vnější zvuk potlačí. Apple dokonce u AirPods Pro nabízí hned dva tyto mikrofony – jeden z nich směřuje ven a snímá právě zvuk okolí, druhý mikrofon je poté namířen do ucha, kde snímá vnitřní zvuky. O aktivním potlačení hluku se můžete dočíst v samostatném článku, který přikládám k tomuto odstavci. Klasické AirPody aktivním potlačením hluku nedisponují.

Režim propustnosti

Souvisejíci

Kromě aktivního potlačení hluku nabízí AirPody Pro oproti klasickým AirPodům také režim propustnosti. Díky němu si můžete nastavit, aby se určité zvuky z okolí dostávaly do vašich uší. To se může hodit například při procházení rušnou ulicí, kdy můžete slyšet projíždějící auta a ostatní dopravní prostředky. Apple dále u režimu propustnosti uvádí, že jej můžete využít i tehdy, když se budete s někým bavit, ale nebudete chtít vytáhnout sluchátka z uší. Jednoduše aktivujete režim propustnosti a bez problému druhou osobu uslyšíte.

Adaptivní ekvalizace

Další exkluzivní funkcí AirPodů Pro adaptivní ekvalizace. Tato funkce, respektive technologie, se stará o dolaďování skladeb, hovorů, podcastů a dalších zvuků podle tvaru vašeho ucha. Poslechový zážitek tak bude v případě AirPodů Pro vždy naprosto skvělý, ať už máte tvar uší jakýkoliv.

Odolnost proti vodě

Mnoho uživatelů klasických AirPodů si stěžuje, že jejich sluchátka nejsou žádným způsobem oficiálně odolné proti vodě či prachu. Apple v tomto případě rozhodně věděl co dělá, jelikož certifikaci IP nabídl pouze u prémiových AirPodů Pro. Konkrétně se jedná o certifikaci IPX4, díky které jsou sluchátka chráněna proti stříkající vodě ze všech možných úhlů v množství 10 litrů za minutu při tlaku 80-100 kN/m2 po dobu nejméně 5 minut. Samozřejmě i v tomto případě platí, že pokud dojde k poškození sluchátek vodou, tak nebude případná reklamace uznána.

Ovládání

Klasické AirPody můžete ovládat poklepáním na jejich tělo, kdy levý AirPod může dělat jednu akci a pravý poté druhou. AirPody Pro můžete ovládat pomocí tlakového senzoru, který se nachází na jejich „stonku“. Jedním stisknutím zapnete či zastavíte přehrávání či přijmete hovor, dvojitým stisknutím přeskočíte dopředu, trojitým stisknutím přeskočíte dozadu, a podržením senzoru poté přepínáte mezi aktivním potlačováním hluku a režimem propustnosti.

Velikost a váha

Pokud se podíváme na porovnání velikostí AirPodů Pro a klasických AirPodů, tak zjistíme, že se v mnohém liší. Klasické AirPody jsou oproti AirPodům Pro vyšší, užší a mají menší tloušťku (konkrétně V: 40,5 mm, Š: 16,5 mm, T: 18 mm). AirPody Pro tedy nejsou tak vysoké, avšak nabraly hned několik milimetrů na tloušťce, a také na šířce (konkrétně V: 30,9 mm, Š: 21,8 mm, T: 24 mm). Co se týče hmotnosti, tak zde vedou klasické AirPody, kdy jedno sluchátko váží 4 g. Jedno sluchátko AirPodů Pro poté váží o 1,4 g více.

Co se týče nabíjecího pouzdra, tak k AirPodům Pro získáte opět na výšku menší, ale zato širší (konkrétně V: 45,2 mm, Š: 60,6 mm, T: 21,7 mm). Nabíjecí pouzdro klasických AirPodů je poté více do čtverce a tloušťka zůstává prakticky stejná (konkrétně V: 53,5 mm, Š: 44,3 mm, T: 21,3 mm). Hmotnost nabíjecího pouzdra AirPodů Pro je 45,6 g, nabíjecí pouzdro klasických AirPodů má poté 40 g.

Výdrž baterie

AirPody Pro mají vcelku překvapivě stejnou výdrž baterie, jako AirPody druhé generace, tj. 5 hodin – avšak při vypnutém aktivním potlačování hluku. Při zapnutém potlačování hluku se dostanete na 4,5 hodiny na jedno nabití. AirPody Pro poté vydrží déle u hovorů, a to konkrétně 3,5 hodiny oproti 3 hodinám u AirPodů druhé generace. Nabíjecí pouzdra jsou poté prakticky stejné, obě nabízí přes 24 hodin poslouchání navíc. Nutno však podotknout, že v balení AirPodů Pro se namísto klasického Lightning – USB-A kabelu nachází kabel Lightning – USB-C. I přesto však zůstává nabíjení u obou těchto modelů stejné. Za 5 minut nabití jste schopni se dostat až na hodinu poslechu.

Cena

Velice diskutovaným tématem je samozřejmě cena. AirPody Pro si můžete v České republice zakoupit za 7 290 korun, kdežto druhá generace AirPodů s bezdrátovým nabíjecím pouzdrem vyjde na 5 790 korun (s klasickým nabíjecím pouzdrem na 4 790 korun). Rozdíl je tedy mezi AirPods Pro a AirPods druhé generace s bezdrátovým nabíjecím pouzdrem pouze 1 500 korun, což rozhodně není moc. Osobně bych těch „patnáct stovek“ na AirPody s přívlastkem Pro rozhodně přihodil a nebylo by mi to líto. Za relativně malý příplatek totiž získáte mnoho skvělých funkcí navíc.

cena airpods pro vs airpods

Dnes nejčtenější

.