Zavřít reklamu

Sovětský svaz, jak ho můžeme znát z minulého století nebo z učebnic dějepisu, je již minulostí. Některé jeho prvky ale žijí dál v jednom muzeu nedaleko Moskvy díky malé síti, tvořené počítači od Applu. Počítače od Applu dnes najdeme prakticky všude a Rusko není výjimkou – čím jsou tedy počítače v tomto konkrétním muzeu tak zvláštní? Nejedná se totiž o novodobé Macy, ale modely Apple II.

Říká se, že v Rusku je možné všechno – tedy i to, aby provoz muzejní audiovizuální show zajišťovaly i v roce 2019 počítače z roku 1977. Ostatně – byly ve své době revoluční. Zajímavý je nejen samotný fakt, že muzeum spoléhá na tak staré stroje, ale také příběh, který se s těmito konkrétními počítači v tomto konkrétním muzeu pojí. Muzeum V.I. Lenina se otevřelo v roce 1987 a jeho interiér se vyznačoval klasickou monumentálností s obřími pozlacenými vitrínami, černým mramorem a majestátními sochami. Tehdejší sovětská vláda přišla s návrhem muzea již v roce 1972 ve snaze oživit zájem lidí o Lenina. Již tehdy byla patrná snaha o jistou modernizaci, té se však v tehdejším Sovětském svazu dosahovalo opravdu těžko. Odpovědní zaměstnanci muzea měli původně zálusk na přístroje ES4000 od britské audiovizuální společnosti Electrosonic, spolupracující s počítači od Applu.

Tehdejší zákony ale zakazovaly obchodování s většinou zahraničních společností. V zemi sice bylo možné sehnat klony počítače Apple II, ty ale s hardwarem ES4000 nebyly kompatibilní. Muzeu se nakonec podařilo do země propašovat originální Apple II, a to s pomocí Britů. Každý z počítačů se stará o chod jiné části audiovizuálního příběhu, vyprávějícím o Leninově životě. O údržbu jablečných „stařečků“ se starají bývalí zaměstnanci muzea, kteří se kvůli tomuto úkolu vrátili z důchodu. Snad jim tedy budou tyto stařičké stroje sloužit ještě skutečně dlouho už kvůli tomu, o jak raritní využití se jedná.

Dnes nejčtenější

.