Zavřít reklamu

Crowdfundingová platforma Kickstarter vdechla v minulosti života mnoha pozoruhodným dílům, ať už z řad deskových či počítačových her, nebo kinematografické tvorby. Samozřejmě nechybělo i několik černých ovcí, které platformě bohužel mírně zkazily reputaci svým podvodným nebo minimálně neetickým chováním. Naštěstí v poslední době Kickstarter opět ožívá a přináší s sebou další lákavé projekty, mezi něž patří například také iniciativa za vytvoření průhledného krytu pro legendární počítač jablečného společnosti – Apple II.

Ač se to zdá neuvěřitelné, i po dlouhých 42 letech si první mikropočítač tohoto nyní již technologického giganta drží své příznivce. A právě ti zahájili novou crowdfundingovou kampaň, jež má za cíl vybrat dostatek peněz, aby bylo možné rozjet sériovou výrobu průhledných krytů pro Apple II a Apple II Plus. Konec konců, stejná společnost, tedy MacEffects, již v minulosti podobnou iniciativu zahájila a postarala se o znovuzrození Macintoshe SE/30, alespoň co se nového designu týče. Tento počítač z roku 1989 totiž získal stejný průhledný kryt jaký představitelé společnosti plánují pro Apple II, a potěšil tak fanoušky po celém světě. Kampaň skončila již před několika měsíci a místo původní požadované částky činící 15 tisíc dolarů se vybralo neuvěřitelných 26 tisíc dolarů, což tvůrce jen utvrdilo v tom, že o staré počítače je stále zájem.

Co se nynější částky týče, pro zahájení výroby je třeba vybrat 29 tisíc dolarů, tedy téměř dvakrát tolik než v případě novějšího modelu. Podle oficiálních slov navíc zmíněná částka zdaleka nepokryje potřebné náklady, ale má spíše ukázat, zda je o kryt pro Apple II zájem. Za pouhý den se ale podařilo získat více než půlku, tudíž není pochyb o tom, že se tvůrci i fanoušci mohou těšit na další úspěšně zakončenou kampaň. Je zkrátka vidět, že to společnost dělá srdcem a chce ukojit touhu všech vášnivých sběratelů, kteří chtějí svůj Apple II dávat na odiv. O dobrém úmyslu autorů svědčí už jen skutečnost, že zbytek nákladů zaplatí z vlastní kapsy. Zároveň se dušují, že jen nechtějí kopírovat originální kryt, ale mají v plánu uchopit jeho tvorbu z trochu jiného úhlu a umělecky ho zpracovat. Uvidíme, zda se to společnosti MacEffects nakonec podaří. Není však pochyb, že si kryt udrží svou kvalitu a bude stejně úspěšný jako drtivá většina předchozích počinů. Konec konců, prototyp již spatřil světlo světa a tvůrci také nejsou žádnými nováčky na scéně. Na poli výroby příslušenství na zakázku se pohybují již něco málo přes 14 let. Přispějete na Kickstarteru autorům?

Dnes nejčtenější

.