Zavřít reklamu

Bohužel, v České republice pořád nemáme takový tarif, který by za příznivou cenu nabízel zajímavý tarif pro mobilní data. Pokud tedy nemáte s operátorem dlouholetou smlouvu společně s několika zákazníky ve firmě, tak jednoduše nemáte šanci dostat se na přívětivou částku. S touto situací se však musíme jednoduše smířit a prozatím s ní nejspíše nic neuděláme. V případě, že se chystáte na dovolenou, či chcete kamkoliv vycestovat, tak by se vám možná mohly hodit nějaké tipy a triky, pomocí kterých můžete mobilní data na cestách ušetřit. Pojďme se tedy společně v rámci tohoto článku podívat na to, jakým způsobem můžete s pomocí iOS ušetřit gigabajty mobilních dat.

Nastavení aktualizací pro App Store

Nejdříve je nutné, abyste App Storu řekli, že nechcete, aby aktualizoval aplikace, když jste zrovna na mobilních datech. Pro nastavení této funkce na vašem iPhonu rozklikněte nativní aplikaci Nastavení, kde sjeďte níže rozklikněte možnost iTunes a App Store. Zde se poté ujistěte, že je přepínač u možnosti Automatická stahováníneaktivní poloze. Taktéž můžete deaktivovat funkci pro automatické přehrávání videí. V tomto případě stačí rozkliknout níže možnost Automatická videa, kde zvolte možnost Jen Wi-Fi, popřípadě Vypnuto.

Deaktivace aktualizace na pozadí

Dalším krokem, kterým ušetříte spoustu mobilních dat, je deaktivace funkce aktualizace aplikací na pozadí. Každá aplikace v iOS, která to potřebuje, si automaticky stahuje a aktualizuje svůj obsah. V tomto případě neřeší, jestli se nachází na Wi-Fi, či na mobilních datech, prostě aktualizaci provede. Pokud chcete tohle nastavení upravit a aktualizaci na pozadí vypnout, tak se přesuňte do Nastavení, kde rozklikněte možnost Obecné. Poté sjeďte níže a klepněte na sekci Aktualizace na pozadí. Zde už můžete funkci úplně vypnout, anebo si pomocí přepínačů nastavit, u jaké aplikace bude aktualizace na pozadí aktivní či neaktivní.

Úsporný režim baterie

Úsporný režim baterie slouží, jak už vám může název napovědět, k úspoře baterie. V případě úsporného režimu však dochází k pozastavení některých funkcí, které mohou ke své činnosti využívat mobilní data. Úsporný režim baterie si můžete spustit pomocí notifikace tehdy, kdy stav nabití klesne na 20 %. Samozřejmě si jej ale můžete aktivovat i ručně, stačí přejít do Nastavení, kde sjeďte níže a rozklikněte možnost Baterie. Poté už jen pomocí přepínače stačí Úsporný režim baterie aktivovat.

Stažení offline map

Souvisejíci

Pokud používáte navigaci či mapy, které podporují offline stahování map, tak si určité oblasti stáhněte už předem doma, anebo někde na Wi-Fi. Právě mapy, potažmo navigace, dokáží při používání na mobilních datech spořádat obrovskou kupu megabajtů. Některé aplikace, například Google Maps, nabízí bezplatnou možnost stažení offline lokality, kterou si sami zvolíte. Nejdříve si tedy zjistěte, zdali vaše oblíbená aplikace pro zobrazení map a navigace offline stahování podporuje. Pokud ano, tak si mapy stáhněte, a pokud ne, tak popřemýšlejte o tom, zdali byste aplikaci neměli alespoň po dobu cestování vyměnit.

Deaktivace mobilních dat pro aplikaci Podcasty

Pokud na vašem iPhonu rádi posloucháte podcasty skrze stejnojmennou aplikaci, tak jste si možná v minulosti nastavili, aby se stahovaly na pozadí i v případě, že jste připojeni na mobilních datech. Tuto funkci byste před cestováním rozhodně pro ušetření mobilních dat měli vypnout. Pro vypnutí se přesuňte do aplikace Nastavení, a poté sjeďte níže, dokud nenarazíte na kolonku Podcasty, kterou rozklikněte. Zde už poté stačí přepínač s názvem Blokovat stahování přes mobilní síť přesunout do aktivní polohy.

Deaktivace mobilních dat pro aplikaci Fotky

I aplikace Fotky na vašem iPhonu mohou využívat mobilní data. Pokud tomu chcete zabránit, tak se opět přesuňte do Nastavení, kde sjeďte níže ke kolonce Fotky, kterou rozklikněte. Jakmile tak učiníte, tak se přesuňte níže a rozklikněte kolonku s názvem Mobilní data. Zde už poté stačí, abyste pomocí přepínače mobilní data pro Fotky úplně deaktivovali.

Ostatní aplikace využívající mobilní data

V iOS si můžete ručně nastavit, jaké aplikace budou či nebudou mít k mobilním datům přístup. Pokud máte pocit, že máte v iPhonu nějakou aplikaci, která by mohla při cestování konzumovat velké množství dat, tak jí jednoduše stačí přístup k mobilním datům odepřít. Seznam aplikací, ve kterém si můžete zvolit, jaké aplikace budou mít přístup k mobilním datům, otevřete následovně. Přesuňte se do nativní aplikace Nastavení, kde rozklikněte možnost Mobilní data. Zde už stačí jednoduše sjet níže, kde se nachází seznam všech nainstalovaných aplikací s přepínači. Pokud chcete nějaké aplikaci využití mobilních dat zakázat, tak tak můžete učinit přepnutím přepínače do neaktivní polohy.

Dnes nejčtenější

.