Zavřít reklamu

Jak jistě víte, tak provést jailbreak na novějších zařízeních, potažmo také novějším iOS, je těžší a těžší. Konkrétně tedy není těžká instalace samotného jailbreaku, ale spíše objevení možnosti, pomocí které by se mohl do zařízení nahrát. Ve většině posledních jailbreaků byla situace taková, že hackeři museli hledat ty nejmenší skulinky v iOS, které zde zanechali bezpečnostní výzkumníci Applu, aby se jim nějakým způsobem jailbreak podařil nahrát. Co se týče poslední oficiálně vydané verze iOS, tj. 12.4, tak to hackeři měli naprosto jednoduché. Zaměstnanci kalifornského giganta v této verzi nevytvořili malou skulinku, ale naprostou bezpečnostní díru.

V operačním systému iOS 12.4 se nachází stejné chyby, jako ve starším iOS 12.1.2. Konkrétně se jedná o chyby s názvem sock_portsock_puppet. Díky tomu se hackeři prakticky o vytvoření jailbreaku nemuseli ani nikterak snažit. Pozoruhodné je, že Apple obě tyto chyby v novějších verzích iOS, tzn. od 12.1.3 až po 12.3, odstranil, bohužel si však nedal pozor a v iOS 12.4 se prostě a jednoduše objevily znovu. O možnosti nahrání jailbreaku informoval mezi prvními YouTuber Ahmed Aldeab. Jeho poznatky však nikdo nebral vážně a všem byl víceméně pro smích, jelikož Apple tyto chyby přece v minulých verzích opravil a není možné, aby se objevily v novém iOS znovu. Ostatní uživatele tedy video Ahmeda označili za „fake“, avšak šeredně se mýlili.

Souvisejíci

Postupem času došlo k uvědomění a uživatelé, kteří původně Ahmeda nařkli ze zfalšované zprávy, se mu začali veřejně na sociálních sítích omlouvat. Hackeři si postupně uvědomili, že se jedná o reálnou záležitost, a že Apple udělal opravdu obrovskou chybu. Pro kalifornského giganta je tato situace premiérou – nikdy v historii Applu se totiž nestalo, že by se opravená chyba, která zapříčinila vznik jailbreaku, objevila v novější verzi iOS znovu. Jak z této zprávy vyplývá, tak uživatelé jailbreaku a jeho zprostředkovatelé jásají, zatímco Apple má tak maximálně z ostudy kabát.

Dnes nejčtenější

.