Zavřít reklamu

Každým rokem si pro nás jablečná společnost připravuje nové operační systémy. Nejrozšířenější z nich je samozřejmě iOS, který většinou strhne tu největší pozornost právě na sebe. A ještě aby ne, když pohání všechny iPhony, iPody a prozatím ještě pár dnů i iPady. Pokud už jste vlastnili iPhone před několika lety, tak je dosti možné, že jste si do něj nahráli jailbreak. V té době byl jailbreak velice rozšířený a ten, kdo ho měl, byl jednoduše borec. Postupem času už však tohle pravidlo přestalo platit. Nyní se nacházíme v roce 2019, další rok pomaloučku klepe na dveře a mnoho z vás se možná ptá: Je po těch letech nyní ještě vůbec dobrý nápad udělat na mém iPhonu jailbreak? Nejen na tuto otázku si odpovíme v rámci tohoto článku.

Ještě než začneme… co je to jailbreak?

Pokud jste na platformu iOS přešli až později, tak je možné, že jste o jailbreaku nikdy neslyšeli a ani nevíte, o co se jedná. Jednoduše řečeno, jailbreak využívá některých bezpečnostních chyb systému iOS. Díky tomuto zneužití si můžete do iOS zařízení stahovat aplikace mimo App Store a obcházet nějaké systémové omezení. Prostě a jednoduše se z vás stává „hacker“, jelikož pracujete s něčím, s čím byste neměli. Jailbreak se tedy hodí pro všechny uživatele, kteří nechtějí být omezováni Applem a chtějí si se svým zařízením dělat to, co chtějí. Mezi nejznámější jailbreakové „App Story“ patří například Cydia či Rock.

Je jailbreak nebezpečený?

Souvisejíci

Ano, jailbreak může být nebezpečný. Omezení v systému, která určil Apple, zde nejsou jen tak pro nic za nic. Jednak vás omezují v některých nastaveních, a jednak se starají o to, abyste si do systému nenahráli nějaký škodlivý software. Pokud byste si omylem na zařízení s jailbreakem stáhli nějakou nesprávnou aplikaci, můžete se vaše zařízení proměnit klidně v nepoužitelnou cihlu. V těch lepších případech se můžete setkat s horší výdrží baterie, anebo malým výkonem. Pokud se vám s jailbreakem podaří poškodit nějaké systémové soubory, tak je jen velmi těžko opravíte.

Může jailbreak ušetřit peníze?

Svým způsobem ano, ale je to riskantní. Jeden z největších důvodů, proč se uživatelé iPhonů rozhodli pro jailbreak, je možnost odemčení ostatních sítí. Jednoduše řečeno, pokud jste si koupili iPhone fixovaný na jednoho operátora, tak s pomocí jailbreaku jste tohle omezení mohli zrušit a začít jej používat u jakéhokoliv operátora. Díky tomu jste tedy mohli výrazně ušetřit. S jailbreakem jste dále získali možnosti pro stahování placených aplikací, či hudby a videí. Tohle však často vedlo k tomu, že jste si společně s aplikací stáhli nějaký malware. Opět, přesně kvůli tomu jsou tady omezení od Applu, která vás proti škodlivému softwaru a virům chrání.

Je jailbreak vůbec legální?

Existují sice různé zákony a podmínky o tom, že by se jailbreak neměl používat, ale jak jistě můžete tušit, lidé je nerespektují a nikdo se po jailbreaku nepídí. Asi je vám ale jasné, že s využitím jailbreaku přicházíte o záruku. Pokud se vám tedy se zařízením něco stane, odnesete jej na reklamaci a Apple zjistí, že je v něm nahraný jailbreak, tak máte smůlu. Ve většině případů, kdy se dostanete do problémů s jailbreakem, si budete muset koupit nové zařízení.

Je nyní jednodušší provést jailbreak?

Ano, a možná tohle je jeden z největších problémů. Postupem času se jailbreak stává jednodušším a jednodušším. V nynější době stačí pro jailbreaknutí použít jeden z mnohých nástrojů (například JailbreakMe), připojit iPhone k počítači a stisknout jediné tlačítko – a to je celý proces. Vzhledem k tomu, že je provedení jailbreaku tak jednoduché, tak se jej snaží nainstalovat i nezkušení uživatelé. Pokud jste zkušení, tak takové nástroje samozřejmě oceníte, v opačném případě vám však mohou být spíše na škodu. Obyčejný uživatel by se tak měl jailbreaku vyhýbat obloukem.

Je nyní jailbreak lepší, než kdysi?

Souvisejíci

I když se může zdát, že tomu tak je, tak není. Proces jailbreaknutí je samozřejmě jednodušší a počet různých nástrojů, které si můžete pomocí modifikovaných App Storů do vašeho zařízení nahrát, je čím dál tím vyšší. Dokonce jsou modifikované obchody o dost bezpečenější, jelikož na nich naleznete kompletní historii aktualizací nástrojů. Avšak mnoho těchto nástrojů, které byly kdysi naprosto perfektní, už Apple integrovat do iOS po svém. Postupem času se tedy ty nejlepší věci z jailbreaku stejně objeví v iOS a lidé tak ztratí důvod jailbreak vůbec provádět – viz tmavý režim v iOS 13, Čas u obrazovky, apod. Pokud navíc budete chtít ve Spojených státech využívat Apple Card, či jiné služby, tak s jailbreakem máte jednoduše smůlu.

Existují alternativy jailbreaku?

Pokud máte nějaké zkušenosti, tak ano. Existují tzv. IPA soubory, pomocí kterých si můžete do svého iPhonu či iPadu nainstalovat různé aplikace, apod. K tomuto procesu však musíte mít u Applu vývojářský účet a hlavně musíte vědět, do čeho se pouštíte. Pokud jste v tomto odstavci slyšeli o IPA souborech vůbec poprvé, tak byste si o nich měli něco nastudovat, v tom lepším případě byste je však opět měli obejít velkým obloukem.

Dnes nejčtenější

.