Zavřít reklamu

Možná jste v roce 2007 byli u toho, když jablečná společnost vydala první z řady iPhonů, který doslova změnil svět. Za tímto převratným krokem stálo ikonické vedení jablečné společnosti. Bohužel, nic není věčné a i tohle vedení se po čase začalo z různých důvodů rozpadat. Posledním zaměstnancem, který z Applu odešel, je Jony Ive, který však s Applem i nadále spolupracuje. Jak je to ale s ostatními zaměstnanci, kteří odešli ještě před Ivem? To si shrneme v tomto článku.

Phil Schiller

Schiller se stal součástí Applu v roce 1997 společně se Stevem Jobsem, který se do své mateřské společnosti vrátil a postavil Apple znovu na nohy. Schiller tehdy hrál velkou roli v marketingu, kdy vytvořil jedny z ikonických marketingových kampaní – například na iMac či iTunes. Nejdůležitější vynález bylo však klikací kolečko, které se nacházelo na tehdejších iPodech. S tímto vynálezem už nemuseli uživatelé iPodu neustále klikat, aby se dostali napříč svými skladbami. Jednoduše točili kolečkem, které je navigovalo v menu. Steve Jobs byl z tohoto nápadu nadšený a poté, co mu Schiller tuto ideu sdělil, tak zvolal „To je ono!“ a ihned na klikacím kolečku začal pracovat. Momentálně hraje Schiller v Applu velkou roli při představování nových produktů, převážně tedy iPhonů, kdy publiku ukazuje nové funkce.

Tony Fadell

Fadell se v 90. letech minulého století pokoušel o rozběhnutí své vlastní společnosti Fuse, bohužel však nezískal dostatečný počet financí. V roce 2001 byl „naverbován“ do Applu, aby pomohl s designem iPodu. V květnu 2001 byl jmenován generálním ředitelem vývoje iPodu a „speciálních projektů“. Fadell se Jobsovi zalíbil prakticky ihned, a to díky skvělého nápadu, který se týkal hudebního přehrávače, který pracoval s online obchodem s hudbou – iPod a iTunes. V roce 2006, kdy se iPod těšil velkému rozkvětu, nahradil Fadell tehdejšího místopředsedu divize iPodu, Jona Rubinsteina. Dva roky poté však z osobních důvodů z Applu odešel. Fadell poté procestoval celý svět a zjistil, že lidé plýtvají s elektrickou energií. V Paříži poté vytvořil business plán, ze kterého se stala společnost Nest Labs. Tu mimo jiné založil s dalším bývalým zaměstnancem Applu, Mattem Rogersem. Ze společnosti Nest Labs odešel po šesti letech a nyní pracuje jako ředitel ve společnosti Future Shape.

Jony Ive

Celým jménem Sir Jonathan „Jony“ Ive si dle jeho slov prošel při práci s Macintoshem ve škole epifanií (zjevením). Když poprvé pracoval s Macem, tak měl údajně pocit, že je nějakým způsobem propojený s lidmi, kteří jej vyráběli. Po škole Ive začal pracovat v designérské společnosti Tangerine, která vyhrála kontrakt se společností Apple. V roce 1992 nabídla jablečná společnost Ivovi práci v oddělení designu. Ive tuto nabídku přijal a o čtyři roky později se stal vedoucím designu. Ive ale údajně v této době nebyl šťastný, jelikož Apple opustil Steve Jobs a celkově se společnost zajímala spíše o to, jak zvýšit zisky, než aby se zabývala perfektním designem produktů. V roce 1997, po návratu Steva Jobse, se však zaměření společnosti vrátilo zpět do starých kolejí.

Souvisejíci

Jobs poprvé uviděl Iva při příležitosti, kdy se procházel v designérském studiu. Oba dva se dali rychle do řeči, poté spolu šli na oběd, a ke konci dne se Jobs ještě naposledy zastavil ve studiu, aby si mohl s Ivem promluvit. Ive a Jobs společně pracovali na většině ikonických produktů od Applu – iMac, iPod, iPhone, iPad, ale také na Apple Parku. Nebyli to jen spolupracovníci, ani jen kamarádi, ale spřízněné duše – takto je viděli ostatní zaměstnanci jablečné společnosti. Ive sice pokračoval v Applu i po Jobsově smrti v roce 2011, ale jeho nadšení pro práci bylo rázem fuč, a to i přesto, že v roce 2015 získal nový titul vedoucí designu. Ive se v sídle Applu objevoval maximálně dvakrát do týdne a postupně se začal zbavovat odpovědnosti. Ive touto dobou začal cestovat a pracovat na vedlejších projektech, či charitativních aukcích. 27. června 2019 Jony Ive oznámil, že odchází z Applu a zakládá si svou designérskou společnost LoveFrom. Tento název byl inspirován Stevem Jobsem, který byl motivován dělat věci s láskou a péčí. Ive však stále s Applem spolupracuje – prvním zákazníkem jeho společnosti LoveFrom je totiž samotný Apple.

Steve Jobs

Jobs byl jedním ze zakladatelů Applu a hlavně její tváří, a to již od 70. let minulého století. Ve své funkci se také věnoval designování všech produktů. Byl to chytrý, kouzelný a unikátní člověk – takto se jevil většině jeho spolupracovníků, kteří se tvrdě snažili proměnit jeho nápady ve skutečnost. Jobse zákazníci a příznivci doslova milovali. Vždy měl totiž připravené eso v rukávu v podobě „One more thing“ a dokázal okolo svých produktů udělat obrovský rozruch. V roce 1985 byl z Applu vyhozen tehdejším výkonným ředitelem společnosti, Johnem Sculleyem, kterého si Jobs sám vybral. Poté společně s dalšími bývalými zaměstnanci Applu založil svou další společnost NeXT Computer. V roce 1997 se však opět do Applu vrátil, a to poté, co přesvědčil tehdejší vedení Applu, aby vyloučili svého výkonného ředitele, Gila Amelia. Jobs se tímto stal prozatímním výkonným ředitelem. Postupem času bylo slovo „prozatímní“ smazáno a pracoval jako výkonný ředitel Applu až do své smrti.

Souvisejíci

Od roku 1997 do roku 2011 vytvořil Jobs a jeho tým ty nejdůležitější produkty v historii společnosti Apple. Patří mezi ně například iPod, iTunes, iPhone, iPad a MacBook Air. Bohužel, v roce 2003 mu byla diagnostikována rakovina slinivky. Namísto lékařských doporučení a vyšetření však spoléhal na alternativní léčbu a věřil, že mu pomůže a nemoc zastaví. To se však bohužel nepovedlo a Jobs v roce 2011 zemřel. Apple doteď na svých stránkách provozuje speciální sekci věnovanou právě Stevu Jobsovi.

Scott Forstall

Forstall se poprvé setkal s Jobsem v roce 1992, kdy společně pracovali ve společnosti NeXT Computer. Jakmile se oba dva dostali zpět do společnosti Apple, byl Forstall přesunut na pozici designéra uživatelského prostředí pro počítače Apple Mac. Taktéž se podílel na navrhování internetového prohlížeče Safari a dostal se do čela vývoje operačního systému iOS pro iPhone. Dále vytvořil speciální vývojářskou sadu pro iPhone (SDK), která dodnes pomáhá vývojářům ve vývoji aplikací na App Store. Když už se bavíme o App Storu, tak i na něm se Forstall podílel.

Souvisejíci

V roce 2006, rok předtím, než vyšel první iPhone, byl Forstall pověřen představením softwaru pro Macy. Dále se objevil na dalších jablečných konferencích, aby na nich představoval nové softwarové možnosti a funkce pro uživatele a vývojáře. Mnozí lidé věřili v to, že právě Forstall bude nadcházejícím výkonným ředitelem Applu, pokud by se Steve Jobs rozhodl pro odstoupení. Forstall se po Jobsově smrti i nadále ve společnosti věnoval operačnímu systému iOS, avšak rok poté byl terčem ostré kritiky, když se rozhodl pro nahrazení Google Maps vlastními mapami. Ty nebyly vychytané, naopak obsahovaly plno chyb, bugů a dokonce nebyly ani nikterak zabezpečené. Rok po tomto kroku, tj. v roce 2013, Forstall Apple opustil. Jeho záležitosti byly přerozděleny mezi čtyři vedoucí pracovníky Applu – Jonyho Iva, Craiga Federighiho, Eddyho Cua a Craiga Mansfielda.

„Forstall dostal to, co si zasloužil,“ řekl Tony Fadell.

Po odchodu Forstalla začaly na povrch vyplouvat také další negativní stránky této osoby. Forstall se prý nechoval korektně k jeho spolupracovníkům, a dokonce ani k vedení Applu. Tony Fadell dokonce řekl, že Forstall dostal to, co si zasloužil. Dále byl Forstall kritizován za vytvoření Siri a za jeho napjaté vztahy a střety s Jonym Ivem. Po odstoupení z Applu se Forstall už nikdy neobjevil na žádném veřejném vystoupení. Podle dostupných informací se Forstall začal věnovat cestování a poradenství pro začínající podnikatele. V roce 2015 se začal ozývat na Twitteru, kde také oznámil, že se podílel na produkci Broadwayského muzikálu.

Eddy Cue

Cue se připojil k Applu v roce 1989, kdy se věnoval softwarovému inženýrství a vedl oddělení pro zákaznickou podporu. Postupem času byl Cue nápomocný ve vytváření největších a nejdůležitějších jablečných platforem – App Store, iTunes Store, a dále také ve vývoji „iLife“ aplikací, tj. iBooks, iMovie, a další. Dále se také podílel na vzkříšení iCloudu, což byla kdysi jedna z nejvíce nenáviděných služeb od Applu. Zároveň se prý také zasloužil o vznik iPadu mini. Momentálně se Eddy Cue stará o Apple Music, Apple Maps, Apple Pay, iCloud, iTunes Store a o další služby jablečné společnosti.

Jejich éra částečně pokračuje

Z těchto šesti jmenovaných jsou tedy i nadále součástí Applu jen dva zaměstnanci – Phil Schiller a Eddy Cue. Tony Fadell odešel z Applu kvůli osobním důvodům. Jony Ive nebyl po smrti Steva Jobse v Applu šťastný, a proto jej tento rok opustil a založil si vlastní společnost LoveFrom. Nadále však se společností Apple spolupracuje. Steve Jobs bohužel již před téměř osmi lety podlehl rakovině slinivky břišní. Scott Forstall se zasloužil o plno skvělých funkcí a vynálezů, avšak kvůli jeho chování nebyl v Applu příliš populární a v roce 2013 po debaklu s jablečnými mapami z Applu odešel.

vedeni applu v roce 2017

Dnes nejčtenější

.