Zavřít reklamu

Jablečné produkty jsou každou svou generací dokonalejší a zvyšují laťku konkurenčním společnostem. Po každém vydání nového zařízení od Applu se dlouhou dobu nemluví o ničem jiném, než právě o nově představeném iPhonu, iPadu, Macu, či čímkoliv jiném. Jak už to ale občas bývá, tak nelze být vždy jen úspěšný. Někdy prostě přijde den, kdy se něco nevydaří, a to platí nejen u každého z nás, ale i u jablečné společnosti. Série úspěchů bývá občas ukončena nějakým neúspěchem, ze kterého se kalifornský gigant poučí. Pojďme si v rámci tohoto článku připomenout pět velkých faux-pas, kterých se jablečná společnost dopustila.

iPod Nano 3

Applu se povedlo v roce 2001 provést revoluci v poslouchání hudby, a to představením prvního modelu iPodu. Popularitu si však Apple značně snížil díky představení iPodu Nano 3. generace. První generace iPodu Nano byla představena v roce 2005 – jednalo se o náhradu za iPod mini. Apple chtěl tímto krokem vytvořit menší a levnější MP3 přehrávač, a taky se mu to podařilo. Bohužel, třetí generace se stala velikým propadákem. Zařízení bylo těžší a oblibě se nedostal také tvar čtverce. Využití většího displeje navíc zapříčinilo zmenšení ovládacího kolečka a navíc se po chvilce používání na zařízení objevovaly otisky prstů, a také škrábance. Apple si však v roce 2008 spravil reputaci, a to vydáním čtvrté generace iPodu Nano, která se vrátila zpět ke kořenům.

Apple Newton

V dnešní době je opravdu těžké představit si, že bychom žili bez smartphonů a tabletů. Ještě před tím, než však tato chytrá zařízení existovala, bylo využíváno tzv. PDA zařízení (Personal Digital Assistants), které sloužily jakožto kapesní počítače. Pomocí PDA jste si mohli jednoduše zapisovat poznámky, ukládat kontakty, či spravovat kalendář. Jablečná společnost přišla se svým prvním PDA na trh v roce 1992 v podobě zařízení s názvem Apple Newton MessagePad. Součástí zařízení byl stylus, převratný operační systém, a také vůbec první technologie, která se starala o rozpoznání psaného textu. Nejlepší na tom bylo, že se celé tohle zařízení vlezlo do kapsy. Všechno tohle zní na tu dobu naprosto parádně, avšak ke vší smůle se Newtonu nedostalo pozornosti, a už vůbec ne prodejnosti. Jablečná společnost tedy tento projekt musela v roce 1998 ukončit.

Macintosh TV

Apple chtěl být více, než jen společnost, která se zabývala počítači – chtěli získat také multimédia. Aby toho kalifornský gigant docílil, tak se rozhodl, že do svých počítačů přidá tuner na kabelovou televizi. K tomu změnil barvu z klasické béžové na černou a vytvořil tak all-in-one zařízení, které se mělo dočkat úspěchu. Ve výsledku však vzniklo zařízení, které mělo 8 MB paměti a 16-bitovou barevnou hloubku, čímž se požitek z dívání na televizi měnil spíše v noční můru. Navíc k tomu, obyčejná televize byla v té době o mnoho levnější, než Macintosh TV. Jablečná společnost tento projekt ukončila v únoru 1994, pouhé čtyři měsíce po tom, co došlo k jeho představení.

Pippin

Je naprosto neuvěřitelné, jakým způsobem se v průběhu několika let změnil herní průmysl. Když se podíváte na dnešní nejnovější konzole, kterými jsou Xbox ONE S a PlayStation 4, tak je technologický posun v podobě několika let až k neuvěření. V roce 1996 se jablečná společnost spojila s japonskou společnosti Bandai, aby vytvořili herní systém Pippin. Tento systém, jehož název je v Česku lehce komický, běžel na operačním systému Mac OS a používal CD-ROM. Ovladač ke konzoli disponoval trackballem a navíc využíval infračervené technologie k bezdrátovému přenosu. Bohužel, Pippin se nestal nikterak oblíbeným. Her na něj vyšlo pomálu a s pouhými 42 tisíci prodanými kusy bylo jasné, že tento projekt nemá budoucnost. Bylo to také nejspíše kvůli ceně, která tehdy byla 600 dolarů. Sony PlayStation v té době vyšel na 300 dolarů a N64 na 200 dolarů.

Power Mac G4 Cube

Počítače Mac měly mnoho podob. Od originálního Apple II, přes šedou myš v podobě Macintosh Classic, až po iMac 3G. Jedna podoba však oproti ostatním výrazně vyčnívala – a to konkrétně Power Mac G4 Cube. Tento počítač měl před téměř 20 lety unikátní a futuristický design, o který se zasloužil dnes již bývalý šéfdesignér Applu, Jony Ive. „Cube“ byl obalen akrylovým sklem, měl vestavěný reproduktor a konvenční chladící systém, který zabraňoval přehřívání. Nejednalo se však o all-in-one počítač, monitor jste si museli zapojit zvlášť, společně s dodávanou sadou reproduktorů Harman Kardon. Tento design měl ale určité nedostatky, konkrétně v podobě škaredých linek na skle, které připomínaly trhliny. Špatně na tom byly také komponenty, které jste nemohli nikterak upgradovat kvůli absenci slotů PCI. Power Mac G4 Cube se nedočkal očekávaných prodejů a Apple jej přestal vyrábět v červenci roku 2001, tj. rok poté, co se poprvé objevil na trhu.

Dnes nejčtenější

.