Zavřít reklamu

Minulý týden jsme vás informovali o probíhající dražbě vzácného manuálu k počítači Apple-1, kterým si Apple de facto otevřel bránu do světa technologických gigantů. Těchto počítačů vyrobil už v době jejich vzniku velmi málo a ještě méně se jich dochovalo do současnosti. To samé pak platí o obsahu balení – konkrétně tedy o manuálech. Těch je totiž v nyní na světě zhruba 65, kvůli čemuž je mnozí sběratelé Apple produktů téměř vyvažují zlatem. A právě to je i případ této dražby. 

Tahanice sběratelů o vzácný manuál skončila v pátek na částce, která předčila veškerá očekávání. Zatímco odborníci předpokládali, že se bude cena pohybovat kolem 10 tisíc dolarů, ve výsledku vítěz aukce za manuál zaplatí 12 956 dolarů, tedy v přepočtu 294 tisíc korun. Za tuto cenu tak není problém zakoupit například iMac Pro se 18jádrovým procesorem Intel Xeon W s taktem 2,3 GHz a Turbo Boostem 4,3 Ghz, 128 GB RAM paměti, grafikou Radeon Pro Vega 56 s 8 GB paměti a 2 TB SSD diskem. Za tuto nadupanou konfiguraci totiž zaplatíte 293 590 korun. 

Nic nového pod sluncem 

Zdá se vám částka, za kterou se manuál prodal, neuvěřitelně vysoká? Je i není. Na začátku letošního roku se totiž podařilo prodat například zachovalý počítač Apple-1 za 464 900 dolarů, tedy asi 10 553 230 korun. V minulosti pak přinesly podobné aukce šťastným majitelům ještě více. Pokud však takto obří sumu za starý počítač chcete, je nutné jej mít v téměř dokonalém stavu, což je vzhledem k jeho stáří nemalý oříšek. Pokud se ale na něm zub času nepodepsal, máte vyhráno. 

Vzacny manual k pocitaci Apple I

Dnes nejčtenější

.