Zavřít reklamu

Emoji se v dnešní době zobrazuje prakticky ve skoro každé zprávě, kterou někomu pošlete, anebo kterou někdo pošle vám. Jednoduše můžete pomocí jednoho jediného znaku vyjádřit vaše pocity a emoce. Druhá strana tak velice rychle pochopí, zdali odeslanou zprávu myslíte s humorem, či naopak s rozhořčením. Možná jste to nevěděli, ale právě dnešní datum, tj. 17. července, připadá na Světový den emoji. S touto příležitostí jsme si pro vás připravili deset faktů, která jste možná o emoji nevěděli. Chtěli byste zjistit, kolik se denně pošle emoji, anebo jaký je momentální počet dostupných emoji? Tohle všechno a mnohem více se dozvíte právě v tomto článku.

Proč zrovna 17. července?

Možná se ptáte, z jakého důvodu připadá Světový den emoji na právě 17. července. Jedná se o pouhou náhodu, anebo je za tím něco více? 17. července 2002 Apple představil svůj první kalendář s názvem iCal. Vzhledem k tomuto významnému datu v jablečné historii se začaly později používat emoji kalendáře, na kterých bylo vyobrazeno právě datum 17. července. V roce 2014 byl poté poprvé oslaven Světový den emoji. Datum vyobrazené na emoji kalendáře si v roce 2016 změnil i Google, taktéž na 17. července.

První emoji bylo vytvořeno v Japonsku

Souvisejíci

Za vůbec prvním emoji stojí Shigetaka Kurita, který v roce 1999 vytvořil vůbec první emoji pro tehdejší telefony. Kurita je díky tomuto kroku považován za otce emoji. Ty vynalezl především kvůli tomu, že v té době byl každý e-mail limitován 250 slovy. Pomocí emoji se tak lidé mohli rychleji a hlavně úsporněji vyjádřit. Nejdříve byly emoji určeny pro japonský trh a Kurita dle jeho slovo ani ve snu nenapadlo, že by se z nich mohl za několik let stát světový trend.

Za popularitu emoji se zasloužil Apple

Shigetaka Kurita emoji vytvořil, Apple se poté postaral o jejich rozšíření. Za to, že dnes můžeme každodenně na prakticky každém systému využívat emoji, vděčíme především jablečné společnosti. Ta totiž v roce 2012 při příležitosti představení iOS 6 uvedla novou klávesnici, pomocí které mohli uživatelé psát emoji jednoduše přímo v rámci svého zařízení. Postupem času se tak samozřejmě emoji dostaly i do sociálních sítí, jako je například Facebook, Messenger, WhatsApp, apod. V roce 2017 poté Apple představil Animoji – naprosto novou technologii, pomocí které můžete své pocity „převléct“ do určitého emoji za pomocí TrueDepth kamery.

Slovo „Emoji“ se nachází v oxfordském slovníku

Nejméně populární emoji je 🔤.

V srpnu roku 2013 se slovo „Emoji“ stalo součástí oxfordského slovníku. Definice zní: „A small digital image or icon used to express an idea or emotion.“ Do českého jazyka lze definici přeložit následovně: „Malý digitální obrázek či ikona, která se používá k vyjádření nápadu či emocí.“ Jak už můžete tušit, tak slovo emoji pochází z Japonštiny. „e“ znamená obrázek, „moji“ poté slovo, či písmeno.

Muži používají emoji rozdílně, než ženy

Je velice zajímavé, že muži používají emoji oproti ženám naprosto odlišně. Vzhledem k tomu, že je k dispozici skoro ke třem tisícům emoji, tak se v této sbírce nachází takové emoji, které jsou si svým způsobem podobné. Nejlépe to lze poznat například na emoji 👀 a 🙄. V obou těchto emoji hraji významnou část oči. První emoji, tj. 👀, používají více muži, kdežto celý obličej 🙄 raději používají ženy. Mezi další používané emoji mužského pohlaví patří například 😎, 🤔 a 😅, kdežto něžnější pohlaví raději sáhne po emoji 🙄, ❤️, 😴, 🙃 a 💜.

Nejpopulárnější emoji

Možná si myslíte, že mezi nejpopulárnější emoji patří 👍, anebo klasické emoji smějící se tváře 🙂. Šeredně se však mýlíte. Dle veškerých výzkumů je nejpoužívanější emoji na světě 😂. Myslím si, že emoji záchvatu smíchu má mezi nejpoužívanějšími emoji naprosto každý. Když navíc 😂 pošlete, tak málokdy pošlete jen jednoho. Když je něco vtipné, tak jich většinou pošlete alespoň pět 😂😂😂😂😂, aby bylo protějšku naprosto jasné, že byla jeho zpráva doopravdy vtipná.

Kolik emoji právě koluje na Twitteru?

Věděli jste, že si lze velice jednoduše zobrazit, kolik emoji právě koluje na Twitteru? Existuje tzv. Emoji Tracker, který v reálném čase počítá veškeré vyskytující se emoji na sociální sítí Twitter. Emoji Tracker si můžete zobrazit pomocí tohoto odkazu. Pokud jste však epileptici, tak si dejte pozor – na stránce se nachází zeleně blikající prvky, které značí příbytek určitého emoji. V době psaní tohoto článku se na Twitteru objevuje 2 485 995 800 emoji 😂, na druhém místě s výraznou ztrátou je poté emoji ❤️.

Kolik se denně pošle emoji?

Věděli jste, že jen 7 % populace využívá emoji 🍑 pro označení broskve?

Možná vás zajímá, kolik se denně pošle na světě emoji. Je to v řádech miliónů, miliard, či dokonce biliónů? Podle nejnovějších statistik se odhaduje, že se denně jen na Facebooku pošle přes 5 miliard emoji. Kolik je to dohromady skrze všechny sociální sítě je velmi těžké určit. Každopádně je fajn, že se na Facebooku šíří láska – oproti minulému roku se totiž na Facebooku objevuje dvakrát více emoji ❤️. Šiřte také lásku!

Jaký je počet momentálně dostupných emoji?

Ke květnu roku 2019 je k dispozici přes tři tisíce emoji, konkrétně 3.019. Tento počet však každým rokem roste, jelikož dochází k představování nových emoji, anebo k představení nových „zbarvení“ emoji – kupříkladu emoji s lidskou tváří, které jsou dostupné pro všechny lidské rasy. Nové emoji přichází na svět každý rok, a to konkrétně na výročí Světového dne emoji, tj. dnes, 17. července. Dnes jsme se dočkali představení 230 nových emoji.

Využití v marketingu

Souvisejíci

Ačkoliv se to nemusí zdát, tak emoji se začínají čím dál tím více využívat i v marketingu. Marketingovou kampaň, kterou vytvořila například Coca Cola, vyobrazovala na obalech lahví emoji, čímž si každý mohl vybrat tu lahev, která mu zrovna vyhovovala. Emoji se dále využívají například i v newsletterech, které vám chodí na e-mail. Pomocí nich mohou obchodníci upoutat vaší pozornost. Je totiž více pravděpodobné, že kliknete na e-mail s emoji, než na prostý text.

Zdroj 1, Zdroj 2, Zdroj 3

Dnes nejčtenější

.