Zavřít reklamu

Bezpečností chyby v aplikacích nebývají bohužel ničím příliš výjimečným. Před pár dny se například objevily zprávy o poměrně závažném problému videokonferenční aplikace Zoom pro Mac, která je po celém světě velmi oblíbená díky své jednoduchosti a spolehlivosti. V té nalezli bezpečnostní experti zranitelnost, která mohla být využita k instalaci skrytých webových serverů do počítačů nicnetušících uživatelů, které mohly být následně zneužity k částečnému přístupu k webkamerám. Mnozí uživatelé se proto po provalení chyby rozhodli okamžitě aplikaci z Maců odinstalovat v domnění, že jedině tak budou v bezpečí. Pravda však byla jinde. 

Odinstalací sice aplikace z Macu zmizela, skryté webové servery, které mohly být přes chybu nainstalovány však ve strojích zůstaly. Zoom sice později vydal update, který je odstranil a aplikaci tak znovu zabezpečil, avšak uživatelé, kteří software odinstalovali ještě před vydáním updatu, chráněni nebyli. To však Applu, jehož počítačů se problém týkal, nepozdávalo a proto začal v uplynulých dnech rozšiřovat automatický update, který slouží k odstranění skrytého webového serveru nahraného aplikací Zoom. 

Update, který Apple vydal, se do Maců instaluje zcela automaticky a to bez jakéhokoliv potvrzení ze strany uživatele. Ten dokonce o jeho existenci nemusí mít ani tušení, jelikož se mu nezobrazí v Aktualizacích softwaru v Předvolbách systému. Pokud jste tedy i vy využívali aplikaci Zoom k videokonferencím, měli byste být již plně chráněni a to jak v případě, že jste jej ve svém Macu po provalení chyby nechali či nikoliv. 

Zoom si podpory ze strany Applu podle všeho nesmírně váží a ve svém vyjádření se nechal slyšet, že by s ním rád spolupracoval na řešení všech problémů s jeho aplikací. Zřejmě se tak rýsuje nová spolupráce, která však bude jednoznačně uživatelsky prospěšná. Bezpečnost aplikace by se totiž mohla díky ní solidně využít. 

Macbook 12"

Dnes nejčtenější

.