Zavřít reklamu

Jak jistě většina z vás ví, tak jablečná zařízení můžete přihlásit k odebírání betaverzí jejich operačních systémů. Existují ale dvě možnosti, pomocí kterých si můžete betaverzi nainstalovat. První z nich je vývojářská betaverze, kterou si můžete nainstalovat s pomocí vývojářského konfiguračního profilu. Poté je zde druhá možnost, a to instalace veřejné betaverze, kterou si můžete nainstalovat s pomocí veřejného konfiguračního profilu pro betaverze. Jaký je však mezi oběma těmito profily a betaverzemi rozdíl, co je to vývojářský účet, a jaké další benefity vývojáři mají? To si řekneme v dnešním článku.

Vývojářský účet

Vývojářský účet sám o sobě si musíte předplatit u Applu za 99 dolarů ročně. Mimo to, že dostanete možnost stáhnout si první betaverze operačních systémů ihned po jejich vydání, tak zároveň získáte další benefity. Pokud si vývojářský profil zakoupíte, tak Apple počítá s tím, že jej budete mít především kvůli vytváření a testování aplikací. Získáte tedy možnost pracovat s některými službami od Applu, například Apple Pay, Siri, iCloud, apod. S těmito službami můžete dále pracovat například ve vašich aplikacích. Zároveň dostanete možnost sdílet ještě nepublikované aplikace s tzv. „testery“, které pozvete k testování. Jakmile se rozhodnete k publikování aplikace na App Store, tak tak můžete učinit pouze s vývojářským účtem. Zkrátka a jednoduše, vývojářský účet je určen pro vývojáře, jejich hlavním účelem je právě vývoj aplikací. Přístup k betaverzím mezi prvními je spíše jen malou výhodou a zpestřením.

Co je součástí vývojářského účtu:

Vývojářský profil

K vývojářskému účtu patří také vývojářský profil. Vývojářský konfigurační profil, který hodně z nás shání různě po internetu ihned po skončení každoroční keynote, je vlastně soubor, který vašemu zařízení řekne, že patří vývojáři. Tento soubor může stáhnout jakýkoliv uživatel vlastnící vývojářský účet, a poté jej nahrát kdekoliv na internet. My ostatní si tento profil poté stáhneme a bezplatně si mezi prvními (ne)užíváme nově vydané operační systémy.

Veřejná betaverze

Do veřejné betaverze se může přihlásit úplně kdokoliv. Nemusíte si předplácet žádný účet, zkrátka a jednoduše jablečné společnosti děláte přihlášením se do veřejné betaverze spíše službu. Jako obyčejný uživatel totiž testujete něco, co ještě není úplně hotové a může obsahovat kupu chyb (viz iOS 11). První veřejné betaverze však Apple vydává o několik dnů, či týdnů později, než první vývojářské betaverze. To znamená, že si nové operační systémy nemůžete vyzkoušet mezi prvními. Obecně však platí, že veřejné betaverze jsou stabilnější, než ty vývojářské. Zároveň jsou vývojářské betaverze vydávány častěji, než ty veřejné.

Jaký je tedy rozdíl mezi vývojářskou betaverzí a veřejnou betaverzí?

Největší rozdíl mezi oběma betaverzemi je v podobě cílových uživatelů. Vývojářské betaverze jsou doopravdy určeny spíše pro vývojáře. Zpravidla obsahují více chyb, než veřejné betaverze, a zároveň dochází k aktualizaci vývojářských betaverzí častěji. V minulosti se vývojářský profil bral jako něco, co ostatní lidé jen tak nemají. V dnešní době ale není problém vývojářský účet stáhnout po několikasekundovém hledání na internetu. Veřejné betaverze jsou určeny pro obyčejné uživatele bez vývojářského účtu, kteří chtějí nové operační systémy zkoušet na svých primárních zařízeních, a potřebují alespoň nějakou tu stabilitu. To může vést v rámci veřejných betaverzí například k „osekání“ nových funkcí. V poslední době však dochází k tomu, že vývojářské betaverze jsou často velice podobné, ne-li stejné s těmi veřejnými. V odvětví operačních systémů se tedy vývojářský profil hodí jen k tomu, abyste měli nový operační systém ještě v den představení.

apple developer

Závěr

Vývojářské betaverze, respektive vývojářský profil, je pouze jakousi malou výhodou placených vývojářských účtů. V obou případech si na svoje zařízení instalujete betaverzi operačního systému, která může obsahovat chyby či různé bugy. Doufám, že se mi tímto článkem podařily vysvětlit hlavní rozdíly mezi oběma variantami. A co vy, troufáte si na využití vývojářských profilů, anebo radši sáhnete po těch veřejných profilech, které vychází o několik dnů později? Dejte nám to vědět do komentářů.

apple developer

Dnes nejčtenější

.