Zavřít reklamu

Huawei zažívá v posledních měsících na trhu se smartphony zlaté časy. Zatímco prakticky veškerá konkurence zaznamenává prodejní propad, jeho smartphony jdou stále na dračku a to jak díky cenám, tak i výbavě, kterou nabízí. Podle zdrojů agentury Reuters by však měly tyto zlaté časy brzy skončit. 

Takto Huawei opisuje od Applu na trhu s reproduktory:

Zdroje Reuters tvrdí, že kvůli vyhroceným vztahům mezi Čínou a USA, které v posledních dnech kvůli novým clům na dovoz produktů vyráběných v Číně ještě eskalují, se nyní Google pozastavit aktivní spolupráci s Huaweiem. To pro něj však znamená obrovský problém. Operační systém Android, který v jeho smartphonech běží, totiž kvůli bude kvůli tomu svým způsobem napoužitelný. Nejenže přestane ze strany Googlu dostávat aktualizace, ale údajně by měl přijít i o podporu obchodu s aplikacemi Google Play a dalších řešení, které Google tomuto systému poskytuje. Krok Googlu se navíc nevztahuje jen na smartphony určené pro USA, ale pro celý svět vyjma Číny, kde téměř nepůsobí a tudíž se tamních uživatelů tento krok nedotkne. 

Co dál?

Jelikož je zatím o celé situaci velmi málo informací, oficiálně nikdo netuší, jakou cestou se bude Huawei v následujících týdnech či měsících ubírat. Již poměrně dlouhou dobu však na veřejnost prosakují informace, že chystá vlastní operační systém se všemi potřebnými náležitostmi, kterým by mohl Android ve svých telefonech či tabletech jednoho dne nahradit. Před pár týdny se navíc médii prohnaly zprávy o tom, že je systém prakticky dokončen. Je tedy možné, že je jeho nasazení jen otázkou hodin či dnů. Ani ten ale samozřejmě nemusí Huawei před úpadkem zachránit. Na druhou stranu, vyloučit nelze ani to, že se jedná jen o jakýsi výstražný krok ze strany Googlu či prostředek pro vyjednávání, po jehož splnění bude vše navráceno do starých kolejí. 

[Aktualizace]: Na oficiálním twitterovém účtu Androidu, který spravuje Google, se objevilo krátké vyjádření k celé situaci, podle kterého se stávající majitelé smartphonů od Huawei obávat žádných problémů s jejich telefony nyní nemusí. Otázkou ale je, jak to bude se smartphony čínského výrobce do budoucna. Systém Android by totiž byl bez licencovaných řešení Googlu typu Google Play prakticky nepoužitelný.

Huawei

Dnes nejčtenější

.