Zavřít reklamu

Kdybyste před pár lety řekli, že i neuvěřitelně rychle rostoucí trh se smartphony začne co nevidět upadat a jedinou velkou společností, které se tento problém nedotkne, bude Huawei, zřejmě by si všichni kolem vás klepali na čelo. Oznámení finančních výsledků za první tři měsíce letošního roku mnohými společnostmi však ve spojení s analytickými průzkumy trhu přesně tuto skutečnost potvrzují. 

Ani Huawei si čas od času neodpustí opisování od Applu. Takto například vypadá jeho reproduktor:

Čínský kolos Huawei si za posledních několik let získal především díky svým smartphonům velkou popularitu. S ohledem na jejich ceny a výbavu však musíme sportovně přiznat, že se není příliš čemu divit. Nabídka je totiž opravdu pestrá, ceny mnohdy více než příznivé, design povedený a co se funkcí a výbavy týče, vlajkové lodě Huawei strkají iPhony, ale i jiné smartphony do kapsy. V některých zemích je sice na tuto společnost nahlíženo skrz prsty kvůli obviněním ze špionáže a napojení na čínskou vládu, ani to ale Huaweii vítr z plachet evidentně nebere. Vždyť za první tři měsíce prodal těžko uvěřitelných 59,1 milionů smartphonů, což je podle některých analýz jako Apple a Xiaomi dohromady. Přitom ve stejném období v loňském roce prodal “jen” 39,3 milionů smartphonů (což je mimochodem stále více, než se nejspíš podařilo prodat Applu za první tři měsíce letos). Nárůst je tak naprosto neuvěřitelných 50 %, což je suverénně největší nárůst mezi velkými výrobci smartphonů za Q1. Nárůst může Huawei těšit o to víc, že jej zaznamenal ve čtvrtletí, kdy se celosvětově prodalo téměř o 7 % smartphonů méně než ve stejném období před rokem. 

Společně k vítězství

Nabízí se otázka, co všechno může za těmito skvělými výsledky stát. Odpovědí je zřejmě celá řada, jedna však dle mého názoru nad ostatní mírně vyčnívá. Řeč je o oblibě značky v její domovské Číně. Právě tam jí totiž podle analytiků vykupují obyvatelé ve velkém a to jak levné modely, tak i vlajkové lodě. Důvodem má být jednak skvělý poměr cena/výkon, ale podle některých analytiků i jakási podpora lokálního výrobce v pomyslném boji proti světu. Jak už jsem zmínil výše, Huawei není v některých zemích zrovna v čele s USA v oblibě, s čímž nejsou mnozí Číňané příliš spokojeni a využíváním produktů od místní firmy jí tak svým způsobem vyjadřují podporu. 

Byla by však hloupost tvrdit, že za úspěch vděčí Huawei jen Číně. Jeho produkty mají totiž zkrátka co nabídnout, ba co víc – snaží se posouvat technologické hranice. Hezkým příkladem může být třeba nedávno představený Huawei P30 Pro. Ten seženete za zhruba 21 490 s tím, že se jedná o špičku tohoto výrobce, a užijete si u něj kromě skvělého výkonu a povedeného displeje i vynikající fotoaparát, který jej řadí mezi naprostou špičku mezi fotomobily. Pro jablíčkáře může být jedinou překážkou operační systém Android, i ten však urazil od svého vzniku dlouhou cestu a na vlajkových lodích běží bez problémů. 

Nutno podotknout, že se Huawei nikdy v minulosti svými velkolepými plány na ovládnutí trhu se smartphony netajil. Jeho prohlášení však s ohledem na suverenitu Samsungu a donedávna i Applu moc lidí vážně nebralo. Jak se však zdá, třást by se měl nyní začít i Samsung, který zaznamenal v minulém čtvrtletí též mírný propad. Pokud bude totiž Huawei pokračovat ve své krasojízdě, jeho pozice pro lídra trhu se smartphonu se otřese v základech. To však na škodu rozhodně nebude. Konkurence je potřeba všude a na trhu se smartphony to platí dvojnásob. Třeba to bude právě úspěch Huawei, který “nakopne” i jeho konkurenci ke šlápnutí do pedálů a představení skutečných revolucí a nikoliv jen evolucí. 

Huawei

Dnes nejčtenější

.