Zavřít reklamu

Tablety jsou v očích některých lidí naprosto nepotřebným kusem elektroniky, jehož využitelnost je v porovnání například s telefonem či notebookem velmi malá. Názor Applu na tuto problematiku je však zcela opačný a již řadu let se snaží uživatele přesvědčit, že jeho iPady dokáží částečně či dokonce úplně počítače nahradit. Přestože se mně osobně zdá tato myšlenka skutečně skvělá, jablečné tablety za náhradu svého MacBooku rozhodně nepovažuji. I když na iPadu dělám “jen” skutečně jednoduché úkony na úrovni klasické kancelářské práce, rozhodně nemohu říci, že by mi bylo jedno, jestli s sebou na pracovní cestu beru tablet nebo MacBook, či jestli mi na stole v kanceláři leží iPad s klávesnicí v jeden den a MacBook či iMac den druhý. Rozdíly mezi mobilním systémem iOS a počítačovým systémem macOS jsou totiž dle mého názoru stále značné a přestože jejich propojení Apple neustále vylepšuje, nedá se říci, že by jeden ve všem zastoupil druhý a naopak. Je však vlastně “náhrada” iOS systémem macOS a naopak potřeba? 

Přesně na tuto otázku se pokouším poslední měsíc dostat odpověď. Do rukou se mi totiž dostal tablet PC Surface Pro od Microsoftu v konfiguraci Intel Core i5 8. generace, 128 GB úložiště a 8 GB RAM, který nyní “zaskakuje” za můj iPad (2018). Jeho cena se jen pro představu pohybuje v této konfiguraci lehce nad 26 tisíci korun, takže jej můžeme v tomto ohledu bez problému srovnávat s novými iPady Pro. Jak už jsem zmínil v úvodu, vzhledem k práci, kterou vykonávám, rozhodně nepotřebuji stroj typu iMac Pro, ale “pouze” spolehlivé a klidně i méně výkonné zařízení, které bude především splňovat všechny mé požadavky. A právě ty paradoxně splňuje lépe produkt od Microsoftu. 

DSC_0012

Když jsem dostal Surface poprvé do rukou, jisté podobnosti s iPady si nešlo nevšimnout. Hliníkové tělo, lesklé logo na zádech či úzké rámečky okolo displeje totiž nabízí i on. Samozřejmostí je pak i podpora dotykového pera, přes které lze díky tlačítku na něm na tabletu spouštět přednastavené úkony, což je fajn. Na rozdíl od iPadů však u něj naleznete i celou řadu portů, díky kterým lze tento tablet využívat skutečně jako plnohodnotný počítač. A když říkám plnohodnotný, myslím tím skutečně plnohodnotný. Operačním systémem Surfacu je totiž Windows 10, tedy počítačová klasika s drobnými tabletovými úpravami typu podpory gest. 

Je to právě operační systém, který je tou největší zbraní tabletu od Microsoftu. Jakožto jablíčkáři nemusíte mít Windows zrovna v lásce, ale pravdou je, že v tabletu, který potřebujete využívat pro práci, je zkrátka daleko lepší volbou než iOS. Proč? Jednoduše proto, že se mu nemusíte přizpůsobovat, ale pracujete s ním tak, jak jste zvyklí (samozřejmě v případě, že Windows používáte). I taková hloupost jako správa souborů na flash disku či SD kartě je totiž díky Windowsu v tabletu velmi jednoduchá. V případě iOS ale takové štěstí samozřejmě nemáte, což je zkrátka škoda. Přitom by stačilo tak málo – naučit tablety řeči macOS. 

Obecně se dá říci, že Surface uštědřuje iPadům lekci z univerzálnosti. Jedná se sice o tablet, který je však skutečně plnohodnotným počítačem plně dostačujícím většině uživatelů. Ta od něj bude logicky vyžadovat elementární věci, které jim ale díky svému operačnímu systému může na rozdíl od iPadu nabídnout. Bavíme se tu třeba o podpoře myšky, která je tu samozřejmostí, či snadném párování Bluetooth herních ovladačů, protože ano, na Surface rozjedete plejádu prvotřídních her dostupných na Windows. Třeba takový Counter-Strike: Global Offensive vás bude na Surfacu skutečně bavit.

Jeden by si řekl, že jen systém přeci vnímání celkového produktů nemůže až tak změnit. I já jsem si osobně zprvu myslel, že to tak nebude, avšak můj názor jsem přehodnotil. Použití Windows 10 totiž umožnilo Microsoftu samozřejmě i přizpůsobit příslušenství Surfacu, kdy přídavnou klávesnici vyrobenou z alcantary osadil klasickým TrackPadem, díky čemuž se tento tablet stává počítačem ještě více. 

DSC_0005

Jasně, najdou se i věci, které mi na Surface vcelku vadily či mi přišly dokonce trochu směšné. Jednou z nich je třeba použití klasických tužkových baterií ve stylusu, či pant u hliníkového podstavce na zádech, který ve mě vzbuzoval pocit nejistoty a snadného poškození. Pokud navíc vlastníte stejně jako já velké množství produktů od Applu, Surface s Windows vám do vašeho ekosystému nezapadne tak, jak byste nejspíš chtěli. Kdybych ale měl za úkol zakoupit si tablet, který budu využívat jako počítač, myslím, že bych příliš neváhal. Produkt totiž dělá systém a ten je lepší v Surface. Nikoliv však lepší ve smyslu kvality, ale ve smyslu jakési počítačové využitelnosti. Omezeních je totiž v iOS zkrátka hodně a přestože se Apple v tomto ohledu stále zlepšuje, mnohé kroky se mi zdají až příliš krkolomné, než abych je v byl schopen hravě využívat při každodenní práce. Oproti tomu Surface si zkrátka na nic nehraje a naservíruje vám plnohodnotný počítačový systém, který mě osobně v práci, kterou vykonávám, neomezuje. Odpověď na otázku z prvního odstavce, zda je “náhrada” iOS systémem macOS ve výše uvedeném kontextu potřebná či nikoliv tak již znáte. Pokud však stále tápete, odpovím vám i sem – není. Microsoft totiž u svého produktu jasně ukazuje, že jeden systém zkrátka tabletům a počítačům stačí a co víc – pro mnohé uživatele je toto řešení přívětivější než to, které razí Apple. Ale kdo ví, třeba se v budoucnu podpory macOS u iPadů dočkáme. Osobně bych se rozhodně nezlobil. 

DSC_0035
ipad surface

Dnes nejčtenější

.