Zavřít reklamu

Když používáme jakoukoliv aplikaci, přijdou nám většinou názvy jejích funkcí jako samozřejmost, nad kterou jistě nebylo nutné hloubat celé hodiny. Příkladem takové samozřejmosti se může zdát i satelitní zobrazení v Google Maps – ve skutečnosti ale nechybělo málo, a uživatelé mohli místo něj používat ptačí režim.

Psal se rok 2005, když se spolutvůrce Google Maps Bret Taylor rozhodoval, jak pojmenovat funkci satelitního zobrazení v příslušné aplikaci. Google v té době pořádal každotýdenní poradu vedení, na níž se probíraly nejrůznější produkty. Google Maps spatřily světlo světa v únoru, funkce satelitního zobrazení pak přišla na řadu v létě. V této souvislosti se v týmu rozhořel pozoruhodný spor. Funkce nesla pracovní název „Satelitní režim“, ale tým byl záhy informován, že významné procento záběrů nebylo pořízeno ze satelitu, ale z letadla, takže název byl do jisté míry nesprávný. Jednání o názvu se podle vzpomínek Breda, o které se podělil na Twitteru, záhy zvrhlo v to, že každý z vedení přišel s vlastním názvem. Zakladatelé Googlu Sergey Brin a Larry Page nastavili odpočet, po jehož uplynutí mělo padnout konečné rozhodnutí.

Padaly názvy jako „Pohled z letadla“, „Superman“ nebo „I feel Picture-y“. Poslední slovo měl mít však Brin, který navrhl, aby funkce byla pojmenována „Ptačí režim“. Po vyřčení tohoto názvu časomíra vypršela. „Rozhlédl jsem se a bylo evidentní, že funkce získala oficiální název ‚Ptačí režim‘,“ vzpomíná Bret. To ale rozhodně dobré nebylo. Na několik dní se totiž v Googlu rozhostila panika, jelikož se všichni shodli na tom, že příslušná funkce je skvělá, avšak naprosto příšerně pojmenovaná. Celou situaci nakonec zachránili ti, kteří měli na starost programování aplikace. Zachovali název „Satelitní zobrazení“ a jak se zdá, vedení nakonec proti tomuto kroku vůbec neprotestovalo. Asi si totiž uvědomilo, že „Ptačí režim“ to pravé ořechové rozhodně není.

Tak co, dokážete si představit, že by se v Google Maps skutečně v současnosti vyskytoval „Ptačí režim“ či režim „Superman“? Popřípadě jaký název by se líbil vám osobně? Dejte nám vědět do komentářů.

Dnes nejčtenější

.