Zavřít reklamu

Zajímalo vás někdy, jakou hodnotu měly v průběhu posledních několika let největší společnosti světa? Možná jste ani dokonce nevěděli, že Apple nebyl až do roku 2010 součástí tohoto žebříčku TOP 10. Poté se však karty obrátily a hodnota jablečné společnosti začala strmě stoupat a například hodnota společnosti Coca-Cola, jenž byla před 8 lety nejvyšší na světě, začala naopak klesat. Na internetu se nedávno objevilo parádní třímimutové video, ve kterém se můžeme společně podívat na to, jak to v období mezi roky 2010 a 2018 bylo s hodnotou nejhodnotnějších společností světa.

Rok 2010 a 2011

Začneme ale pěkně popořadě. V roce 2010 si drží první příčku společnost distribující tmavý kolový nápoj Coca-Cola. Před osmi lety měla tato společnost hodnotu cca 69 miliónů dolarů a měla náskok asi 5 miliónů dolarů před druhým IBM. V tomto roce se v grafu neobjevují žádné anomálie, pouze si můžete všimnout, že začíná lehce stoupat hodnota Googlu, který si v roce 2010 držel pátou příčku. V roce 2011 stále stoupá hodnota Googlu, který se postupně dostává dál a dál. Zároveň si můžete všimnout, že se s prudkým 58% nárůstem hodnoty, v grafu objevuje Apple. Ten během několika málo měsíců nabývá na své hodnotě velice razantně a na konci roku 2011 je lehce za Intelem na osmé příčce.

Rok 2012 až 2015

Přichází rok 2012, ve kterém Apple naprosto dominuje. S ještě prudším nárůstem, který tehdy dosahoval až 129 %, jablečná společnost napříč rokem 2012 přeskakuje hodnotu GE, Microsoftu, Googlu a dokonce i IBM. Na přelomu roku 2012 a 2013 Apple přeskakuje i tehdy nejhodnotnější Coca-Colu a přebírá po ní pomyslnou korunku. Napříč rokem dále Apple sílí, svou hodnotu však navyšuje i Google, který sesazuje Coca-Colu z druhé příčky a malými krůčky sahá na Apple. V roce 2014 dále sílí dva největší lídři grafu, Apple a Google, kdežto všechny ostatní společnosti na své ceně ztrácí. Pokračujeme do roku 2015, kde Apple opět dominuje 43% nárůstem hodnoty a dostává se do značného náskoku před všemi ostatními společnostmi. Změny se udávají pouze v nižších příčkách, například mezi automobilkami BMW a Mercedes-Benz, taktéž Intel se propadává níže a níže.

Rok 2016 až 2018

Na konci roku 2015 Microsoft svou hodnotou přeskakuje IBM a na přelomu roku 2016 a 2017 Microsoft sesazuje Coca-Colu ze třetího místa. Dále v roce 2017 prudce stoupá hodnota Amazonu, který se dostává na pátou příčku nejhodnotnějších společností světa. Dále se v roce 2018 na scéně objevuje Facebook, který taktéž zaznamenává nárůst na své ceně. Taktéž stále sílí Amazon, který se ke konci roku dostává na čtvrtou příčku a dokonce později přeskakuje i Microsoft, který se tehdy tyčil na třetí pozici.

Osobně mám čísla velice rád a sledovat tento graf bylo velice zajímavé. Upřímně mě překvapilo, jakým způsobem si jablečná společnost vydobyla své umístění. Jsem zvědavý, až se na podobny graf podívám za 10 let – bude Apple stále dominovat a nebo ho přeskočí jiná společnost? Možná se v budoucnu dočkáme „druhého Applu“, který svou hodnotou během několika měsíců sesadí všechny nejhodnotnější společnosti. Prozatím je ale těžké soudit a budeme si muset počkat. Na samotné video se můžete podívat níže.

https://www.facebook.com/ken.rutkowski.metal/videos/612214302564465/

Apple Store logo

Dnes nejčtenější

.