Zavřít reklamu

Do představení nových iPhonů zbývá sice stále spoustu času, i přesto se však již objevují první informace o novinkách, které by tyto modely mohly přinést. Jednou z nejočekávanějších novinek je přidání třetího objektivu na záda jednoho z prémiových iPhonů, díky čemuž by měl zvládat o poznání lepší fotografie. Naopak podpora 5G sítí, které by měly ve světě zažít co nevidět solidní rozmach, pro letošek plánovaná se zdála být ještě donedávna nereálná. Jak se však zdá, vše by nakonec mohlo být jinak.

Podle nedávných zpráv naděje na zavedení 5G technologie již v letošních telefonem ještě neumírá. Apple v současné době údajně zvažuje, zdali vsadí na společnost Samsung nebo MediaTek, od kterých by odebíral potřebné 5G modemy. Vedoucí jablečného dodavatelského řetězce, Tony Blevins, celou situaci podrobně okomentoval a poskytl patřičná vysvětlení, proč se nechtějí spoléhat pouze na Intel. Před rokem 2016 byl výhradním dodavatelem Qualcomm, který s Applem podepsal smlouvu, v které byla sjednána jeho exkluzivita. Mezi roky 2016 a 2017 se kalifornský gigant rozhodl pro částečnou obměnu, kdy do svého dodavatelského řetězce dostal Intel, který se stále dělil o práci s Qualcommem. V minulém roce však došlo ke kompletní změně. Jak bylo zmíněno výše, Intel se stal výhradním dodavatelem mobilních modemů a nalezneme jej v každém loňském iPhonu.

Jak by vypadal iPhone s trojitým fotoaparátem:

Proč chce ale Apple přidat do hry dalšího hráče? Vysvětlení je poměrně jednoduché, dle Blevinse chtějí mít ve svém dodavatelském řetězci hned několik možností a nevkládat veškerou důvěru do jedné společnosti. V minulosti chtěli zachovat spolupráci s Qualcommem i Intelem, avšak ve finále ze všeho sešlo, proto nyní hledají náhradu. Více společností dodávajících jeden komponent navíc umožňuje Applu mírně šachovat s cenou a tlačit jí směrem dolů. Přestože Blevins nezmínil, zdali se letos dočkáme 5G technologie, jejich absence by se nestala ani překvapením. U Applu je zvykem, že v implementaci datových technologií je jemně pozadu.

Pokud by se Apple rozhodl pro Samsung, jeho závislost by se na něm opět mírně zvýšila. Už nyní od něj totiž odebírá OLED displeje pro své iPhony a nedá se úplně očekávat, že by se minimálně pro letošek rozhodl jinak. Jihokorejci jsou totiž v tomto ohledu zkrátka velmi spolehliví a přestože jsou pro Apple úhlavním konkurentem, displeje z jejich dílny jsou jak kvalitou, tak i obřím výrobním objemem zkrátka těžko překonatelné.

iphone-11-modem

Dnes nejčtenější

.