Zavřít reklamu

Vánoční svátky se blíží, a všichni víme, co to mimo jiné znamená: záplavu fotografií vánočních světel, zejména těch venkovních. Ať už se chcete na sociálních sítích pochlubit vlatnoruční vánoční výzdobou svého domu, nebo se chystáte na svůj iPhone fotit rozsvícené náměstí, budou se vám určitě hodit tyto tipy, jak to provést co nejlépe.

Fotoaparáty u řady smartphonů nebývají zrovna dvakrát stavěné pro venkovní focení při zhoršených světelných podmínkách, a výsledky takovéhoto snažení mohou být leckdy rozpačité. Jen málokdo z nás je profesionálním fotografem, který by si s takovou situací věděl rady – všichni si ale můžeme osvojit postupy, které nám fotografování světel ve tmě značně usnadní.

Užití režimu Portrét

Apple zavedl počínaje iPhonem 7 Plus režim Portrét. Na fotografiích, zachycených při použití tohoto režimu, vystupuje výrazně objekt v popředí, zatímco pozadí je efektně rozostřené. Režim Portrét si také umí poradit se světlem trochu jinak, než tradiční mód. Díky tomu dokáže lépe vykreslit scény, zachycující vánoční světla. Při použití tohoto režimu ale nezapomeňte na řádnou stabilizaci iPhonu – ideálně za použití tripodu nebo malého stativu.

Nezaměřovat se na světla

Klepnutím na displej iPhonu můžete při focení snadno zaostřit na vybraný objekt. Při fotografování vánočních světel to ale není nejlepší nápad. Klepnutí kamkoliv na obrazovku bude mít za následek zaostření na konkrétní světlo – nebo na skupinu světel – zatímco zbytek fotografie bude mírně zkreslený. To obvykle vašemu výslednému snímku příliš neprospěje, proto se tomuto postupu pokuste při focení vánočních světel vyhnout a nechte přirozeně vyniknout všem objektům na fotografii. Pokud je snímek bez specifického zaostření z vašeho pohledu nekvalitní, můžete zkusit opatrně klepnout na některou z tmavších oblastí na fotografii.

Čekání na soumrak

Pořizování fotografií v noci může znít lákavě, v případě obyčejného iPhonu ale není dobrým nápadem. Za plné tmy má i řada klasických fotoaparátů problém poradit si se situací. Dokonce i profesionálové preferují při focení soumrak – naštěstí k němu v zimním období dochází dříve než obvykle. Pokud tma venku není úplná, poradí si váš iPhone se světelnými podmínkami daleko lépe.

Věrnost není podmínkou

Nikde není psáno, že při focení musíte za všech okolností zachovávat věrnost nativní iOS aplikaci Fotoaparát. App Store nabízí nespočet aplikací třetích stran, z nichž některé jsou šité na míru pro fotografování za specifických podmínek. Máte zde na výběr z aplikací, umožňujících volbu rychlosti závěry a specifická nastavení ISO – s pomocí těchto nastavení můžete i ve tmě dosáhnout lepších výsledků.

Christmas Lights Unsplash fb

Dnes nejčtenější

.