Zavřít reklamu

Čas od času je Apple pranýřován za problémy sužující některé jeho produkty, které se následně snaží skrze bezplatné opravné programy co nejrychleji napravit. Jak se však zdá, stejně jako se spuštěním těchto programů nemá Apple sebemenší problém ani s jejich zrušením. Tím ale přidělává starosti svým uživatelům.

V květnu letošního roku Apple uznal stížnosti uživatelů na problémy s mikrofonem u iPhonu 7 a iPhonu 7 Plus s operačním systémem iOS 11.3 a novějším. Někteří z majitelů zmíněných jablečných telefonů si stěžovali na nefunkčnost mikrofonu a na to, že při pokusu přijmout nebo provést telefonní hovor ikonka mikrofonu zešedne. Majitelé iPhonů, zasažených touto chybou, nebyli druhou stranou při mobilním nebo FaceTime volání vůbec slyšet, problémy se zvukem nastávaly i při pokusu přehrát nahraný videozáznam nebo hlasovou poznámku. Apple po prozkoumání uživatelských stížností instruoval poskytovatele servisních služeb, aby nejprve vyzkoušeli odpojení veškerého Bluetooth příslušenství od iPhonu a v případě přetrvávání problému u iPhonů, na které se již nevztahovala záruka, požádali Apple o výjimku. Na základě tohoto nařízení začaly skutečně Apple Story i autorizované servisy poskytovat zákazníkům bezplatné řešení problémů s mikrofonem, ale pouze po omezenou dobu.

Nyní Apple s udělováním výjimek skončil a příslušný dokument byl smazán. A nejenom to – někteří z odpovědných zaměstnanců dokonce odmítali připustit, že by kdy takové nařízení vůbec existovalo. Zklamaní zákazníci si začali stěžovat napříč diskusními fóry i v samotných pobočkách, řešení se však nedočkali. Problém s mikrofonem se objevoval i v dalších aktualizacích mobilního operačního systému a zdá se, že se jedná spíše o hardwarovou poruchu. Důvod, proč se Apple rozhodl v tichosti odstoupit od bezplatných oprav, není jasný. Uživatelé ze zámoří uvádějí, že je pozáruční oprava mikrofonu vyšla na více než 300 dolarů – jeden ze čtenářů 9to5Mac se v diskusním fóru svěřil s tím, že za opravu mikrofonu musel zaplatit nejen on, ale že se stejný problém objevil u dalších dvou členů jeho rodiny. Sociální sít Twitter se také zaplnila stížnostmi uživatelů.

Hrstce uživatelů se sice podařilo si bezplatnou opravu „vydupat“, jednalo se ale skutečně o výjimky. Jakkoli to může podle zpráv z minulých let působit opačným dojmem, je Apple obecně považován za firmu, jejíž servis je kvalitní a vyhovující. O to výrazněji pak ale vyniknou případy, jako je tento, kdy jsou zákazníci z neznámých důvodů značně znevýhodněni. Ve prospěch Applu příliš nehraje ani skutečnost, že se zatím k situaci nijak nevyjádřil a není ani jasné, zda vůbec vyjádří.

Těžko v tuto chvíli říci, jak se bude celá situace v následujících dnech či týdnech vyvíjet. Pokud by ale tlak na Apple ze strany uživatelů iPhonů 7 sílil, je možné, že by se opravný program mohl znovu rozběhnout. Apple by tak alespoň částečně zamaskoval své poměrně zvláštní počínání.

iPhone 7 a 7 Plus mockup FB

Dnes nejčtenější

.