Zavřít reklamu

O různých kriminálních případech, ve kterých hrál důležitou roli produkt od Applu, jsme vás na našem webu informovali již mnohokrát. Většinou se jednalo o snahy policie odemknout telefon pachatele či objasnit trestný čin za pomocí sledování aktivity z Apple Watch či právě iPhonu. Před nějakým časem se však v USA odehrál další velezajímavý příběh, ve kterém hraje hlavní roli produkt od Applu, avšak jeho průběh je tentokrát zcela odlišný od všech předchozích.

Celý příběh začíná poměrně akčně. V americkém Schenectady musela policie před nedávnem zasahovat proti jedoucímu automobilu, ze kterého někdo střílel. Celá situace se ale naštěstí obešla bez zranění či dokonce obětí na životech. I tak měla ale čtyřiadvacetilená řidička, kterou policisté ihned po zastavení auta zadrželi, co vysvětlovat. Převezli ji proto na služebnu, kde jí podrobili výslechu a mimo jiné ji i zabavili její iPhone X. Ten na služebně zůstal i poté, co ženu propustili domů. 

Jelikož však žena věděla, že mohou být data z telefonu použita proti ní, rozhodla se pro poměrně radikální krok. Ihned poté, co přišla domů, se přihlásila přes počítač na svůj iCloud a data celého telefonu na dálku smazala. To ale neměla dělat. Policisté na její čin totiž velmi brzy přišli a ke dvěma obviněním souvisejícím právě se střelbou z auta jí napařili i třetí, tentokrát za neoprávněnou manipulaci s důkazy. Svým krokem totiž prakticky jakékoliv získání informací z jejího iPhonu znemožnila. 

Tímto zařízením šlo zabezpečení iPhonů prolomit. U iOS 12 však již nepochodí:

Se třetím obviněním žena samozřejmě nesouhlasí, jelikož by i kvůli němu mohla skončit za mřížemi na dlouhých 20 let. Její právník se proto bude snažit soud přesvědčit o tom, že vymazání telefonu žena na svědomí rozhodně nemá, jelikož je jednoduše technicky negramotná a nic podobného by nezvládla. Zda ale tuto pohádku soud zbaští je v tuto chvíli nejasné. 

Poměrně úsměvné na celém příběhu je i to, že k němu vůbec nemuselo dojít. Stačilo totiž jen to, aby byla policie se zacházením s iPhonem více důsledná a provedla všechna standardní opatření, která spočívají prakticky jen v tom umístit jej do speciálního boxu, který ruší veškerý signál a tím pádem zabraňuje zásahům zvenčí. Jelikož to však policisté neudělali, telefon mohl být dál připojený k internetu a na dálku tak “upraven”. 

PanzerGlass iPhone X FB

Dnes nejčtenější

.