Zavřít reklamu

Na konci minulého týdne vypluly na světlo světa informace o zcela novém přístupu Applu k neautorizovaným opravnám.  Konkrétně se změna jedná iMacu Pro a letošního MacBooku Pro, které jsou vybaveny novým čipem T2. Apple distribuoval nový interní dokument mezi autorizované servisy a své obchody, který vysvětluje funkčnost nových softwarových zámků. Pokud po určité opravě nebude spuštěno softwarové řešení společnosti (kterým disponují právě pouze autorizované pobočky), uvede se zařízení do nefunkčního stavu. V zásadě by to znamenalo úplný konec neautorizovaných poboček, které se zabývají opravou produktů od Applu – zejména pak Maců.

Avšak odborníci z iFixit se na celou problematiku podívali hlouběji a přináší určité odpovědi v příspěvku na jejich blogu. Na tom popsali svůj test, který se rozhodli po získání dokumentu provést. Ten spočíval v zakoupení zcela nového MacBooku Pro 2018, který následně rozmontovali a jeho displej vyměnili s druhým MacBookem. Dle nové politiky Applu by zařízení neměly fungovat, respektive by se nacházely v „nefunkčním“ stavu. Jenže oba MacBooky běžely bez problému – a to i po aktualizaci na systém Mojave.

Po tomto „neúspěšném“ testu softwarových zámků se rozhodli přitvrdit a vyměnili logickou desku. To však vyústilo ve stejný výsledek a ani jedno zařízení se nepotýkalo s jakýmikoliv problémy. Přestože nová bezpečností politika byla zavedena již minulý týden, vypadá to, že ještě nebyla aktivována. Pravděpodobně je však jen otázkou času, kdy budou veškeré zásahy do vlastního hardwaru nemožné. Softwarové zámky totiž může Apple aktivovat jednoduše pomocí softwarové aktualizace.

MacBook Pro:

Pokud tedy potřebujete svůj iMac Pro či MacBook Pro (2018) nějakým způsobem opravit, ale nechce se vám utrácet za autorizovaný servis, máte ještě šanci využít servis neautorizovaný. Meškat byste ale rozhodně neměli.

imac-pro-macbook-pro-2018

Dnes nejčtenější

.