Zavřít reklamu

Vztahy Applu s Čínou jsou v posledních měsících poměrně ožehavým tématem především kvůli ústupkům ze strany Applu, díky kterým si chce na tamním trhu zachovat své dobré postavení. Za to jej však mnozí kritizují a poukazují na to, že dobrými vztahy s Čínou jen podrývá hodnoty, o kterých otevřeně ve světě mluví. Přesně pro tyto lidi pak bude dnešní zpráva, kterou zveřejnil Bloomberg, vodou na jejich mlýn. Podle tohoto zdroje totiž Apple několik let tají nalezení špionážních čipů z dílny Číny na iCloud serverech. Tuto skutečnost se Apple rozhodl v tichosti oznámit FBI, které nezávisle na Applu poději kontaktovaly s podobným problémem i další společnosti. To ale jablečná společnost vyvrací. 

Podle Bloombergu se má problém týkat hned několika společností včetně Amazonu či Applu. Ten prý v roce 2015 nalezl na svých serverech SuperMicro čínské čipy. Ty měly údajně sloužit ke špionáži jak firemní, tak i zákaznické. To ale Apple prakticky ihned po zveřejnění této zprávy vyvrátil svým tiskovým prohlášením, které zaslal do médií po celém světě. V tom vyjadřuje zklamání z počínání Bloombergu a tvrdí, že jsou jeho informace nejsou podložené dobrými zdroji a opírají se jen o jednorázový problém z roku 2016, kdy se skutečně objevil jeden infikovaný řadič v serveru Applu. Tato událost ale byla vyhodnocena pouze jako nešťastná událost a nikoliv jako cílený útok na Apple a tudíž se jí již nikdo dál nezabýval. 

Apple se ve svém prohlášení dále dušuje, že veškeré servery, na kterých provozuje své služby, prochází důkladnou kontrolou a dostávají spoustu bezpečnostních prvků, díky čemuž je vyloučeno, že by se v nich mohly poté nacházet. Pokud by i přesto k něčemu podobnému nastalo, bude prý Apple úzce a intenzivně spolupracovat s veškerými vyšetřovateli, aby byly problémy co nejdříve vyřešeny a uživatelům a potažmo Applu nehrozilo žádné nebezpečí. Znovu ale opakuje, že kvůli podobné věci s FBI a ani žádnou jinou vyšetřovací agenturou v kontaktu nebyl. 

Tvrdé ohrazení Applu je ve výsledku poměrně zvláštní, jelikož se takřka nikdy nestává, že by na jakýkoliv problém Apple zareagoval takto svižně a obsáhle. Na druhou stranu se však jedná o poměrně závažné obvinění, které na Apple nevrhá v žádném případě dobré světlo. Uvidíme, jak se celá zápletka vyvine v následujících hodinách a zda se dozvíme ať už od jedné či od druhé strany další informace. Pokud by se ale utajování čínské špionáže Applu potvrdilo, znamenalo by to nemalý skandál. 

data-centrum-denmark

Dnes nejčtenější

.