Zavřít reklamu

Nedávno jsme vás informovali o jednom z kontroverzních kroků společnosti Apple. Ten spočíval v přesunu iCloud dat svých zákazníků v Číně na tamní vládní servery. Na Apple se snesla kritika, protože takové jednání bylo v očích veřejnosti v rozporu s opakovaným prohlašováním, jak moc jablečné společnosti záleží na soukromí jejích uživatelů. Rozruch vzbudilo i nedávné smazání podcastů Infowars z příslušné jablečné aplikace a následné odstranění stejnojmenné aplikace z App Storu. O obou skandálech promluvil ředitel společnosti Tim Cook ve svém posledním rozhovoru pro Vice News.

„Pro někoho může být těžké to pochopit, ale data na čínských serverech jsou šifrovaná úplně stejně, jako kterákoliv jiná,“ vysvětlil Cook v interview. Pro někoho podle něj může být matoucí to, že Čína trvá na ukládání dat svých občanů na území státu. Cook i nadále trvá na tom, že Apple soukromí svých uživatelů a zákazníků maximálně ctí. V rozhovoru zdůraznil, že snaha o sběr co nejmenšího možného množství dat je v cupertinské společnosti součástí navrhování každého produktu. „Vy nejste naším produktem,“ zdůraznil, a popřel, že by ochrana soukromí měla negativní vliv například na fungování Siri. „Nejsme jako ty firmy, které od uživatelů sbírají data s odůvodněním, že se tak děje v zájmu vylepšování služeb.“

Řeč přišla i na aféru Infowars. Tim Cook v interview prohlásil, že Apple v žádném případě nechce zaujímat žádné politické stanovisko, a zdůraznil, že obsah podcastů v nativní jablečné aplikace osciluje od „velmi konzervativních po velmi liberální“. Prohlásil ale také, že si myslí, že uživatelé stojí o ručně vybíraný obsah a o aplikace, které vybírá člověk. Kauzu Infowars Cook podle svých vlastních slov s nikým z jiných technologických firem neprobíral. „S nikým jsem nemluvil, opravdu. Svá rozhodnutí provádíme nezávisle, a to je, myslím, důležité,“ prohlásil. Důraz na soukromí zmínil i ve chvíli, kdy přišla řeč na jeho možného nástupce a na to, že možná nebude sdílet Cookův postoj. Soukromí uživatelů je podle současného ředitele jablečné společnosti základním pilířem firemní kultury i způsobem uvažování v Applu.

tim-cook-sad-fb

Dnes nejčtenější

.