Zavřít reklamu

V posledních dnech jsme si v každodenních návodech ukazovali novinky jak z mobilního iOS 12, tak z nového operačního systému pro Macy – macOS 10.14 Mojave. Ani dnes tomu nebude jinak, jelikož v návodu se opět zaměříme na jednu novou, skvělou funkci z Mojave. Jedná se o nový mód Galerie, který se nachází ve Finderu. Jak už název „galerie“ napovídá, tak se tento mód bude hodit především pro fotografie. Pokud jste tedy fotografem a nebo pokud jednoduše máte hodně fotek, se kterými chcete hromadně pracovat, je mód Galerie přímo pro vás. Pojďme se tedy podívat, jak ve Finderu mód Galerie aktivovat, co všechno s ním můžete provádět a jak vám dokáže zvýšit efektivitu při práci s fotografiemi.

Zobrazovací mód galerie ve Finderu

Mód Galerie ve Finderu aktivujete jednoduše. Stačí, abyste si otevřeli složku, respektive jakékoliv okno Finderu, a v jeho horní liště klikli na čtvrtou ikonu zleva ve skupině s ikonami, kde se přepínají módy zobrazení (viz obrázek níže). Celá složka, ve které se momentálně nacházíte, se přepne do zobrazení Galerie.

mod_galerie_aktivace

Jak už jsem psal výše, tak tento mód využijí především lidé, kteří potřebují rychle upravit hodně fotografií najednou, avšak nenechte se zmást. Mód Galerie je skvělý i pro zobrazení náhledu například PDF nebo DOC souboru, avšak u těchto tipů souborů není tolik možností úprav, jako u fotografií.

Zůstaneme tedy u fotografií a obrázků, které můžete pomocí módu zobrazení Galerie upravovat nejvíce. Jakmile si aktivujete mód Galerie, tak pouze stačí, abyste si nakliknuli obrázek, který chcete upravit. V pravém dolním rohu okna se poté nachází možnost Otočit doleva, kdy můžete špatně orientované obrázky rychle otočit (podobně jako v iOS). Další možností je funkce Anotovat, která po stisknutí vyvolá jednoduché rozhraní pro rychlou úpravu obrázku – například pro přidání různých tvarů, textů, apod. Třetím tlačítkem Více aktivujete menu, které vám zobrazí další možnosti. U obrázků zde naleznete možnost Vytvořit PDF a pokud používáte Automator, tak se veškeré programy, které jste v něm vytvořili, budou nacházet právě tady.

 

Metadata a info o fotografii

Velice zajímavá mi přijde také funkce, která zobrazí metadata o fotografii. Pokud jste vy nebo kdokoliv jiný vyfotili nějakou fotografii a chcete zjistit, jaké bylo například použito ISO, čím byla fotografie vyfocena a nebo pokud chcete zjistit jakékoliv další informace, které se do fotografie zapisují, tak s pomocí módu galerie máte tu možnost. Jednoduše si opět stačí fotografii nakliknout, a poté v pravé části okna kliknout na modrý text Zobrazit více, který vám zobrazí všechny dostupné informace a metadata o fotografii.

Tato nová funkce je dle mého názoru opravdu skvělá a jelikož velice často pracuji s fotografiemi, tak jsem si na ni zvykl a používám ji každým dnem.

macos_mojave_galerie_Fb

Dnes nejčtenější

.