Zavřít reklamu

Jednou z největších novinek včera uvolněného systému macOS 10.14 Mojave je bez pochyby přepracovaný App Store. Právě ten totiž působil v předešlých verzích poměrně zastarale a pro některé uživatele možná i chaoticky, což mohlo mít neblahý vliv na stahování aplikací. Apple se jej tak rozhodl po vzoru toho z iOS 11 přepracovat, čímž by jej rád opět výrazně oživil a naučil v něm zákazníky opět o něco více nakupovat. Jak se mu to povedlo?

Pokud máte rádi design a celkové uspořádání App Storu v iOS 11 a potažmo 12, budete z nového obchodu s aplikacemi na Macu nadšeni. Už na první pohled je totiž jasné, že jeho koncept je víceméně podobný. Naleznete v něm spousty doporučených aplikací, článků, výběrů redakce či aplikace, které jsou již přizpůsobeny tmavému pozadí App Storu. Osobně se mi též zdá procházení App Storu o poznání rychlejší a jednodušší. Na druhou stranu může možná na někoho působit lehce chaoticky, protože do něj přibylo skutečně mnoho nových prvků, na které bude potřeba si zvyknout. Pokud ale víte, pro jakou aplikaci či alespoň typ aplikace si do obchodu jdete, s hledáním mít problém nebudete. Tím spíš, když lze nově v App Storu přehrávat i video jednotlivých aplikací, což při výběru může pomoci. To je ale samozřejmě možné jen v případě, že jej vývojáři připravili.

V galerii naleznete několik snímků starého a nového App Storu k porovnání. Snímky jsou vkládány po dvojicích, přičemž první z dvojice je screen starého App Storu a druhý nového App Storu zachycující stejnou či nejbližší kategorii:

Některé prvky naleznete jinde

Zarazit by vás mohla i absence kategorie Koupené z předešlé verze App Storu. Ta však z obchodu nezmizela, ale jen se skryla za vaše Apple ID, které se zobrazuje v levém spodním rohu obchodu. Po jeho rozkliknutí se totiž dostanete právě do sekce vašich nákupů, kde máte veškeré aplikace, které jste kdy v Mac App Store zakoupili, jako na dlani. Krom sebe si pak můžete zkontrolovat i nákupy ostatních členů rodiny, pakliže využíváte rodinné sdílení. 

Co se pak týče aktualizací softwaru, ty už také nebudete dostávat do Mac App Storu, ale někam zcela jinam. V macOS Mojave totiž přibyla v předvolbách systému novinka ve formě Aktualizace softwaru, která by měla právě updaty zaštítit.

Podtrženo, sečteno – Applu se určitě podařila nalít do žil App Storu redesignem nová krev. Na to, zda se ale dostaví i kýžený efekt zvýšení stahování aplikací z App Storu, si budeme muset ještě pár týdnů či měsíců počkat. Za sebe ale mohu říci, že i přes „pomalejší rozjezd“, kdy mi App Store při prvním spuštění hlásil nedostupnost, jsem s novinkou zatím spokojen.

mac app store fb

Dnes nejčtenější

.