Zavřít reklamu

Pokud jste sledovali včerejší konferenci, která se konala v divadle Steva Jobse v Apple Parku, zřejmě jste si všimli, že nepadlo ani slovo o iPadech.

Obrovského upgradu se dočkaly Apple Watch. Představeny byly také nové modely iPhonů. Potom se ještě mluvilo o iOS 12. Tim Cook nezapomněl ani na novinky ohledně HomePodu. Ovšem slovo iPad jsme za celý večer ani jednou neslyšeli, což mnohé fanoušky nakousnutého jablíčka zklamalo. Očekávalo se totiž, že Apple představí iPad Pro s USB-C a další modely iPadů s výkonnějším procesorem a lepší obrazovkou, ale nestalo se tak. Zřejmě si na nové iPady budeme muset počkat až do příštího roku. Ale proč?

Problémy s výrobou?

Jablečné tablety zřejmě nebyly připraveny, aby spatřily světlo světa. Pokud se Apple skutečně rozhodne přejít na port USB-C, tedy alespoň u iPadu Pro, jak se spekuluje, pak bude muset provést zásadní interní redesign, což mohlo posunout datum představení.

Apple používá USB-C u MacBooků, ale nevíme, jak výrazné změny musí udělat u iPadu, kde je prostor omezenější.

Dále nesmíme zapomenout na to, že Apple musí zajistit, aby byli všichni jeho výrobní partneři obeznámeni s novým designem, měli přístup k aktualizovaným materiálům, a tím pádem mohli vyrábět prototypy.

Koncepty bezrámečkového iPadu Pro:

Náklady a návratnost investice?

Představení iPadů mohly posunout také faktory, jako jsou náklady a návratnost investice. V úvahu vezmeme technologie představené u iPhonů. Pokročilý OLED displej, chirurgická nerezová ocel, výkonnější čipy a kamery. Pokud by Apple chtěl dané technologie zakomponovat také do iPadů, bylo by to pro něj neskutečně nákladné. Jen takový Retina OLED displej by byl opravdu drahý, a tím pádem by potom musel iPad stát nejméně 1 500 dolarů. Otázkou zůstává, kolik zákazníků by si tak drahý iPad koupilo? I kdyby však Apple po OLED displeji nesáhl, musel by se při výrobě LCD displeje vypořádat s určitými překážkami jako například zakřivenými rohy, což by jeho cenu opět vyšponovalo.

Apple nás zřejmě bude napínat až do příštího roku. Je sice možné, že by iPady představil například v říjnu, ale není to příliš pravděpodobné.

PhoneArena Team

Dnes nejčtenější

.