Zavřít reklamu

Steve Jobs byl znám svou vášní pro dokonalost a perfekcionismus, což se projevilo na nejednom produktu od Applu. Ale tato vlastnost se samozřejmě týkala i jeho soukromého života. Jako jeden z příkladů se nabízí vybavení jeho domova nábytkem. Pro někoho banální úkol, avšak pro Steva Jobse něco téměř nemožného.

Jeho domácnosti byly po většinu Jobsova života zařízeny opravdu skromně. Počet kusů nábytku v jeho bytě byste spočítali na prstech ruky: pár skříněk, matrace na spaní, stůl a několik skládacích židlí pro případnou návštěvu. Sám si uvědomil, že je potřeba něco změnit, poté, co se oženil s Laurene Powellovou a měl se stát otcem. Avšak výběr vhodného nábytku byl nadlidský úkol, díky jeho posedlostí detaily a dokonalostí.

Žít se Stevem Jobsem opravdu nemohlo být lehké.

Tak například pohovka. Steve s Laurene se opravdu dlouho nemohli dohodnout na té, která by vyhovovala oběma. Podle ní o vhodném nábytku diskutovali osm let. Nejvíce času trávili nad otázkou „Jaký je účel pohovky?“. A podobný scénář se konal i u spotřebičů. Společnost Wired v jednom článku z roku 1996 dokonce uvedla, že Steve a Laurene strávili diskuzí o výběru správné pračky více času, než průměrně rodičům zabere výběr jména jejich dítěte. Po dlouhém bádání prý zjistili, že americké firmy neumí vyrábět dostatečně dobré pračky a sušičky. Naopak evropské značky jsou mnohem kvalitnější, ale praní prádla jim zabere dvojnásobek času.

Jejich diskuze se však vždy stočila i na design daného výrobku, ale také k hodnotám rodiny a co je pro ni nejdůležitější. Pro Steva Jobse zkrátka pohovka není jen pohovkou a pračka pračkou. Za každým výrobkem hledal jeho smysl, co přinese jeho rodině a samozřejmě také design dané věci a to, jak vše v jeho domácnosti do sebe zapadne. Žít s ním a snažit se zařídit si domácnost musel být opravdu nelehký úkol.

jobs fb

Dnes nejčtenější

.