Zavřít reklamu

Nástup vysokorychlostních 5G sítí se kvapem blíží, s čímž začínají pomalu kalkulovat i jednotliví výrobci smartphonů. Podpora 5G totiž samozřejmě vyžaduje speciální hardwarové úpravy, které musí svým smartphonům vnuknout. Letošní iPhony sice podle všech dostupných informací s podporou 5G ještě nepřijdou, příští rok by ale měl Apple příjem této novinky svým uživatelům nových iPhonů umožnit. To jej ale nejspíš bude stát nemalé peníze.

Jablečná společnost se musí připravit na platbu celé řady licenčních poplatků, které po ní budou jak dodavatelé technologií pro síť, tak i výrobci modemů, požadovat. Poplatky pak budou samozřejmě účtovány za každý telefon, který s podporou 5G přijde, což v praxi znamená, že čistý zisk z každého prodaného smartphonu by se mohl určitým způsobem snížit. To by se ale samozřejmě stalo jen za předpokladu, že by byla novinka dražší než síť 4G, což by podle všeho být neměla. 

Podporu 5G nejspíš nedostane jak nejlevnější LCD model (na obrázku), tak ani prémiová řada s OLED displeji:

Společnosti, které jsou v 5G sítích zainteresovány, si poplatky nastavují samy. Namátkou lze zmínit třeba Nokia jakožto dodavatel síťového řešení, která si za každý smartphone využívající její řešení zaúčtuje 3 Eura bez ohledu na to, jaká je cena zařízení. Tu naopak zohlední Erocsson, který si bude právě podle ceny smartphonu účtovat 2,5 až 5 dolarů za telefon. Tyto společnosti ale samozřejmě nejsou těmi jedinými, kdo se na 5G sítích podílí a vlastní na sítě patenty. I Qualcomm se totiž bude chtít na 5G sítích slušně napakovat. Poplatek bude určovat procentuálně podle ceny smartphonu, což by mohl být právě pro Apple vcelku problém. Jelikož jsou jeho telefony obecně drahé, mohou být licenční poplatky poměrně vysoké. Podobná taktika se pak dá čekat i u společnosti Huawei, která ale zatím to, jak si bude poplatky účtovat, neoznámila.

Celkově bude velmi zajímavé rozmach 5G sítí po celém světě sledovat. Pokud ale půjde vše podle plánu, první ovoce bychom mohli sklízet již poměrně brzy.

iPhone iOS. Safari FB

Dnes nejčtenější

.