Zavřít reklamu

Apple je zkrátka nenasytný. Možná i takhle by se dal popsat současný pohled mnoha vývojářských studií, která mají své placené aplikace v App Store a jsou nespokojená s poplatky, které si Apple za nákupy aplikací a in-app platby účtuje. Mluví se i o možném zásahu antimonopolních úřadů, které by donutily Apple svou provizi za stažení placené aplikace snížit. V současné době činí podíl Applu 30% v prvním roce po uvedení dané aplikace do App Store, poté se podíl sníží na 15%. Před pár dny se vyskytla zpráva, že kvůli vysokým provizím, které si Apple účtuje, začíná tvrdě bojovat i oblíbený Netflix. V současné době testuje nový způsob platby ve 33 zemích světa včetně České republiky. O této novince jsme vás informovali již včera ve speciálním článku.

K celému problému se rozhodl vyjádřit i uznávaný analytik Ben Schachter, který ve své zprávě k současné situaci hovoří o možném dopadu na zisky Applu v případě nuceném snížení provizí: „Věříme, že současné provize Applu jsou pod velkým tlakem vývojářů, kteří si myslí, že jejich výše je nespravedlivá. Jejich změna by ovšem měla velký dopad na zisky Applu, který by tak v budoucnu mohl přijít až o 16 miliard dolarů.“

Apple se pokusil vývojářům, ale i nám, vytvořit pro nákupy aplikací vhodnější prostředí tím, že svůj App Store v iOS 11 výrazně přepracoval:

Výzkumná zpráva dále uvádí, že Apple čelí žalobě, kterou je nařknut z využívání dominantního postavení na trhu se svým systémem iOS kvůli účtování nadměrných provizí. I kdyby byla tahle žaloba soudy zamítnuta, může celá situace upozornit antimonopolní úřady, aby si na počínání Applu posvítily.

Schachter ve své zprávě dále poznamenává, že za současného stavu by Apple z provizí vygeneroval do roku 2020 zhruba 20 miliard dolarů čistého zisku. Při úřady nuceném snížení provizí na 5% by zisk mohl klesnout na pouhých 3,7 miliardy dolarů, což by Apple pocítil. S problémem výše provizí se ale nepotýká jen Apple. Do konkurenčního Google Play studio Epic Games neuvedlo svou herní pecku Fortnite právě proto, aby Googlu nemuselo dávat pvysokou provizi 30%, což teď inkasuje Apple. Za první tři měsíce vydělal Apple na Fortnite přes 30 milionů dolarů.

app-store-ipad-icon

Dnes nejčtenější

.