Zavřít reklamu

Duální fotoaparát , který Apple poprvé představil u předloňského iPhonu 7 Plus, je něco, čím si dokázal takřka ihned získat spousty milovníků fotografování na iPhone. Spojení dvou čoček totiž dokáže ve spolupráci s propracovaným softwarem vykouzlit opravdu mistrovské fotografie, které jsou mnohdy na první pohled téměř nerozeznatelné od zrcadlovek. Tato technologie však Applu nepřináší jen radosti, ale také přidělává starosti. Údajně ní totiž porušil patenty.

Na konci loňského roku zažalovala společnost Coretronics vlastnící několik patentů na technologii duálních kamer ve smartphonech Apple za to, že její patent ve svých smartphonech zneužil. Tehdy však ve své žalobě poukazovala pouze na iPhone 7 Plus. Podle nejnovějších zpráv se ale dočkaly žaloby před pár dny i iPhony 8 Plus a X, které též duálními fotoaparáty disponují.

Krom iPhonu 8 Plus naleznete duální fotoaparát i na iPhonu X:

Krom samotných žalob, o jejichž relevantnosti rozhodne až soud, je velmi zajímavé i to, kdo s žalobci spolupracuje. Finančně totiž firmu podporuje jablečný dodavatel Foxconn, který pro Apple rok co rok zpracovává miliardové zakázky. Dalším podporovatelem žalobce je pak jihokorejský Samsung, který je i přes vzájemnou rivalitu pro Apple též důležitým dodavatelem komponentů.

Těžko v tuto chvíli říci, jak soud rozhodne. Faktem však je, že se Apple setkává s podobnými žalobami opravdu často, jelikož se na něm chce mnoho menších společností často označovaných za patentové trolly přiživit. Těm se to však občas skutečně podaří a z kasy jablečné společnosti dostanou tučnou injekci. Zda je ale právě tento spor tím případem ukáže až čas. 

iPhone 8 Plus camera FB

Dnes nejčtenější

.