Zavřít reklamu

Pokud doma vlastníte více než jeden počítač Mac a všechny se snažíte využívat naplno, pravděpodobně máte nastavenou funkci Back to My Mac, čili Zpět na můj Mac. Jedná se o funkci, která umožňuje skrze iCloud vzdáleně propojit Mac, na kterém zrovna jste, s ostatními a využívat je prakticky jak, jako byste u nich seděli. Není problém z nich na dálku získat soubory či je zkrátka jen ovládat. A právě Zpět na můj Mac hlásí s příchodem macOS Mojave konec.

Funkce Zpět na můj Mac chyběla v macOS Mojave už od první bety. I přesto ale mnozí uživatelé stále věřili v to, že tuto funkci Apple navrátí a bude jí možné využívat jako doposud. Apple však začal pomocí upozornění v počítačovém systému uživatele na konec teto funkce upozorňovat a na svém webu zveřejnil i podpůrný dokument, který nabízí jakési alternativy těm, kteří jsou zvyklí Zpět na můj Mac využívat, ale taktéž chtějí přejít na nový macOS. V takovém případě Apple radí využívat službu iCloud Drive a pro vzdálené ovládání Macu pak software Apple Remote Desktop. Právě v tom je ale háček.

Takto Apple macOS Mojave představoval:

Přestože jsou alternativy vcelku dobrými náhradami stávající služby, uživatelé z nich přesto příliš nadšení nejsou. Zatímco funkce Zpět na můj Mac byla samozřejmě zdarma a jediné, co bylo potřeba, bylo splnění několika základních podmínek typu vlastnit Mac, mít kvalitní internetové připojení či vlastnit AirPort, za využívání alternativy, která má Zpět na můj Mac nahradit, si zaplatíte. Software Apple Remote Desktop totiž stojí v Mac App Storu rovných 2090 korun, což není rozhodně málo.

Krom usmrcení Zpět na můj Mac se zapíše macOS Mojave do historie i jako systém, který jako poslední podporoval 32bitové aplikace. Další verze macOS už totiž jejich podporu nenabídne a bude vyžadovat aplikace 64bitové.

macos mojave beta

Dnes nejčtenější

.