Zavřít reklamu

Dodavatelský řetězec Applu se rozrostl o dvě nové společnosti, které mají pomoci Applu snížit výrobní náklady při výrobě MacBooků. Společnosti Shenzhen Everwin Precision Technology a AAC Technologies, které Apple do svého dodavatelského řetězce přijal, se mají podle dostupných informací zaměřit na výrobu hliníkových šasi pro všechny typy MacBooků. Připojí se tak k již fungujícím taiwanským fabrikám, které se o výrobu většiny šasi staraly doposud.

Důvod k přibrání nových dodavatelů z Číny je podle asijského portálu DigiTimes zcela jasný. Výroba na Taiwanu už se totiž prý Applu tolik nevyplatí, takže je její přesun do Číny jen snahou ušetřit si nemalé výrobní náklady, které jsou schopny čínští výrobci smrštit na úplné minimum a přitom vyrábět komponenty ve velmi dobré kvalitě. 

Krok Applu se ale samozřejmě na jeho nynější dodavatele z Taiwanu podepíše. Ti byli totiž zvyklí na velké příjmy převážně od něj, což se ale kvůli nováčkům v dodavatelském řetězci změní. Taiwanci si tak budou nově muset hledat odbyt u jiných společností, což pro ně ale nejspíš nebude příliš velký problém. Určitou komplikaci to ale samozřejmě představuje. 

Podobné šachování s dodavateli není pro Apple rozhodně ničím novým. V minulosti jsme totiž již několikrát o podobných věcech slyšeli ať už při u výroby iPhonů, tak u výroby iPadů či Maců. Jak se ale zdá, veškeré podobné změny se Applu velmi vyplácí. Kdyby tomu totiž tak nebylo, jen těžko by letěla jeho cena strmě nahoru a jeho produkty byly ve světě tak oblíbené.

Foxconn

Dnes nejčtenější

.