Zavřít reklamu

Student postgraduálního studia na New York University se v loňském roce rozhodl pro letní brigádu v kontroverzní čínské továrně společnosti Pegatron, která zrovna vyráběla iPhone 6s a iPhone 7. Dejian Zeng popisuje, jak vypadá život pracovníka ve výrobním podniku. A věřte, že to není procházka růžovým sadem.

Dejian Zeng poskytl rozsáhlý a podrobný rozhovor serveru Business Insider, v němž se podělil o své zkušenosti a poskytl pohled na to, jak vypadá práce v továrně vyrábějící vlajkové lodě cupertinské společnosti.

Po příchodu do továrny byla jeho úkolem konečná montáž, tedy musel dávat nálepku na zadní stranu iPhonu 6s a přidat jeden šroubek. Tuto nezáživnou práci dělal stále dokola a dokola, a tak není divu, že ji označil za extrémně nudnou. Pracovníci společnosti Pegatron nemají dovoleno nosit si do práce elektronická zařízení, a tak nemůžete poslouchat ani hudbu. Jsou zde přísná bezpečnostní opatření, například před vstupem do budovy se nachází detektory kovů.

Dejian nejprve sestavoval iPhone 6s, ale v srpnu přešla továrna na výrobu iPhonu 7, který měl být tehdy představen v září. Uvedl, že jakmile se dostal do prodeje nový model, byla zvýšena i bezpečnost továrny. Zvýšila se citlivost detektoru kovů, který dokázal odhalit i kostici v podprsence. A byly zavedeny další bezpečnostní kontroly.

„Jakmile se zahájila výroba iPhonu 7, práce zaměstnanců Apple byl monitorovaný proces, protože bylo potřeba zjistit, zda nejsou s výrobkem žádné problémy. Závod musel být naprosto čistý a do místností se nemohl dostat prach. Pracovníci museli stát v přesné poloze pouze tam, kde bylo jejich pracovní místo.“

Pokud si říkáte, že i přesto si musel Dejian vydělat slušnou částku, potom jste na omylu. Jeho měsíční plat byl 450 dolarů, a to dělal přesčasy a takřka každý den strávil v továrně 12 hodin. Nicméně neměl zaplacené přestávky, a tak se mu počítalo pouze, že pracoval 10,5 hodiny. Bydlel na koleji s několika dalšími zaměstnanci a musel platit za jídlo, a tak mu z platu moc nezbývalo. Dokonce si nemohl dovolit ani koupit iPhone a podotkl, že většina jeho spolupracovníků měla smartphony čínských značek.

Spousta pracovníků nevydržela zdejší pracovní podmínky, a tak z továrny po dvou týdnech či po měsíci odcházela. Pokud chcete pracovat v čínské továrně společnosti Pegatron, musíte projít bezpečnostním výcvikem. Jedná se o dvoudenní výcvik, přičemž všichni zaměstnanci si musí stáhnout speciální aplikaci společnosti Apple, která zahrnuje dokumenty popisující odbornou přípravu a informace o přesčasech.

Cupertinská společnost uvedla, že se provádí pravidelné audity, aby se ujistila, že zaměstnanci v továrně nepracují déle než 60 hodin týdně. A také poukázala na to, že v průběhu posledních pěti let zvýšila mzdy o 50 procent, a tak je plat zaměstnanců výrobního podniku vyšší než minimální mzda v Šanghaji.

Ale Dejian využil tuto zkušenost ve svůj prospěch a rozhodl se, že začne pracovat jako právník v oblasti lidských práv.

 

Foxconn

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.