Zavřít reklamu

Vzpomínáte si ještě na zářijovou Apple konferenci? V jejím rámci byla spolu s AirPower představena nová nabíjecí krabička pro AirPods. Ani jeden ze jmenovaných produktů se zatím ještě nedostal na pulty obchodů, spekulací se ale kolem nich rojí poměrně dost. Jednou z otázek, spjatých právě s aktualizací AirPods, je, zda budou fungovat s jakoukoliv nabíječkou, využívající standard Qi. Server AppleInsider má jednoznačnou odpověď: samozřejmě, že budou.

Uzavřený ekosystém

Apple je občas kritizován – a jinými zase vyzdvihován – pro svůj specifický ekosystém, v jehož rámci určité specifické funkce pracují pouze při výhradním používání jablečných produktů. Jmenovat můžeme například funkce AirDrop nebo iMessage, zářným příkladem je ale také některý hardware, jako třeba Lightning kabely. Toto omezení má ale své důvody. Apple dal Lightning kabelům před microUSB přednost proto, že necertifikované kabely od výrobců třetích stran bývaly někdy nespolehlivé, fungovaly pouze v jedné konkrétní poloze a nebyly tolik bezpečné. Služby jako iMessage jsou zase pochopitelné z důvodů snahy Applu zvýšit prodeje svých zařízení. Omezit nabíjení tak „malého“ produktu, jako jsou AirPods, pouze na jablečnou AirPower, ale pro Apple nedává smysl, a jablečná společnost by tím kromě vlny kritiky ničeho nedosáhla.

Nové bezdrátové pouzdro pro AirPods:

V jednoduchosti je krása

Apple se často pyšní zjednodušováním svých produktů, o kterých s oblibou tvrdí, že „prostě fungují“. Kdyby ale AirPods „prostě fungovala“ výhradně s AirPower, bylo by to pro zákazníky matoucí. iPhone funguje s jakoukoliv certifikovanou nabíječkou, která nemusí nutně pocházet z dílny společnosti Apple. Proč by tedy mělo být nabíjení AirPods omezeno výhradně na AirPower?

Jediná a jedinečná

Když Apple oznámil svou AirPower, Phil Schiller na jevišti prohlásil, že se Apple pro její vydání rozhodl proto, že věřil, že zvládne věci, kterých nikdo jiný schopný nebude. O rok později je potřeba dát Applu za pravdu, má to jen jeden malý háček: v praxi zatím nic nedokázala vlastně ani AirPower. Schiller uvedl, že coby člen Wireless Power Consortium se chce i Apple podílet na cíli integrovat svou práci s budoucími Qi standardy, a umožňovat tak ostatním vytvářet podobné nabíječky. Z toho vyplývá, že by příští AirPods měly být kompatibilní napříč více značkami.

AirPods jsou v podstatě drobným doplňkem, k jehož nabíjení lze použít jakýkoliv Lightning kabel. Počet uživatelů, kteří by si stoprocentně jablečnou AirPower pořídili, je relativně nízký, a Apple je navíc ve věci bezdrátového nabíjení vcelku otevřený. iPhone 8 a iPhone X lze nabíjet přes jakoukoliv Qi nabíječku, Apple Watch Series 3 už také nejsou omezené jen na jablečné příslušenství.

Nová generace AirPods by měla podporovat „Hey, Siri“, spolu se sluchátky bychom se snad konečně měli dočkat nabíjecí podložky AirPower. Zatím není jisté, zda bude krabička s možností bezdrátového nabíjení standardní součástí balení.

Apple AirPods FB

Dnes nejčtenější

.