Zavřít reklamu

Není tomu tak dávno, co se objevila zpráva o dalším výbuchu, jehož příčinou byla baterie v iPhonu. Rozhodně se ale nedá říci, že by se jednalo o častý jev. Ve většině takovýchto případů je na vině lithium-ionová baterie, která danému zařízení dodává energii. iPhony sice v tomto směru nemají tak „strašnou“ pověst, jako zařízení některých jiných značek, jisté riziko tu ale samozřejmě je.

Podmínky, za jakých může k explozi baterii dojít, jsou poměrně specifické, a proto se také dají poměrně snadno ohlídat. Představa, že vám iPhone jen tak náhodně exploduje v ruce nebo na nočním stolku, je vcelku děsivá, vy sami ale můžete udělat pár věcí, které šanci na takový výbuch značně zredukují.

Hezky do stínu

Sluneční paprsky mohou mít na váš iPhone poměrně škodlivý vliv – a to ani nemusí být horký, slunečný den. Stačí zkrátka přímé sluneční světlo, které může výrazně ovlivnit teplotu vašeho zařízení. iPhony umí své uživatele na přehřátí upozornit, nejbezpečnější ale je na toto upozornění nečekat a preventivně svůj smartphone neodkládat na delší dobu na místa, kam svítí slunce. Stejně tak není dobrý nápad iPhone na místech s vyšší teplotou nabíjet. Originální baterie v iPhonech disponují mechanismem, který s přehřátím umí relativně dobře bojovat, lepší je ale vysoké teploty vůbec nepokoušet.

…a když je řeč o teplotě…

Příčinou zahřátí či přehřátí iPhonu ale nemusí být nutně jen přímé sluneční světlo. Teplotu ovlivňuje i způsob a intenzita využití vašeho jablečného zařízení, stejně jako příslušenství, které používáte k nabíjení. Používání výkonnějších nabíječek může podle iDropNews zvýšit teplotu vašeho iPhonu více a rychleji. Pokud zjistíte, že se váš iPhone vinou používání nebo nabíjení přehřívá, přestaňte ho na chvíli nabíjet/používat a dejte mu dostatečně dlouhou šanci na to, aby mohl v klidu vychladnout.

Výměna jako prevence

Krok, který vám nyní představíme, nebývá coby prevence zrovna nejobvyklejší, někteří odborníci ho ale doporučují. Jedná se o pravidelnou výměnu baterie vašeho iPhonu – odhadem každých pár let (pokud ovšem nepatříte mezi ty uživatele, kteří každý rok mění celý iPhone za novější model). U baterií staršího data existuje statisticky vyšší šance na to, že by u nich mohlo dojít k výbuchu. Výměna baterie vám kromě prevence výbuchu navíc zajistí i zlepšení výkonu vašeho zařízení.

Pozor na třetí strany

Asi jen málokdo by vám řekl, že nechce na svých výdajích, spojených se svým smartphonem, ušetřit. Jsou ale jisté oblasti, na kterých se šetření nevyplácí – jako například servis. iDropNews rozhodně doporučuje za všech okolností využívat služeb autorizovaných servisů, které vám zajistí, že vyměněné komponenty jsou originálním, vysoce kvalitním produktem, který vás nezradí a neodešle vašeho jablečného miláčka do věčných lovišť.

…a platí to i při nabíjení

Stejně jako u baterie a servisu byste se měli i při volbě nabíjecího příslušenství zaměřit na to, aby bylo buďto přímo od společnosti Apple, nebo aby mělo certifikaci MFi (Made for iPhone). Platí to nejenom pro kabely, ale také pro nabíjecí adaptéry a další doplňky. Laciné, nekvalitní produkty jsou nejenom nespolehlivé, ale také potenciálně nebezpečné, a mohou vaše iZařízení vážně poškodit.

Nabíjejte chytře

Nabíjení vašeho iPhone není ničím vysoce nebezpečným – pokud ovšem splníte pár základních podmínek. Kromě již zmíněného striktního používání originálního nebo certifikovaného příslušenství je to nabíjení iPhonu bez krytu, jeho uložení na hladký povrch bez látek, které by mohly zvýšit jeho teplotu, nebo třeba vyvarování se používání aplikací, náročných na výkon, v průběhu nabíjení.

Buďte všímaví

Mezi nejvýraznější varovné znaky toho, že s vaší baterií není něco v pořádku, patří nafukování a známky zvětšování objemu zařízení. V takovýchto případech okamžitě odpojte nabíječku a opatrně smartphone umístěte na dobře větrané místo mimo dosah vznětlivých materiálů. Rozhodně nečekejte, že se vše nějak vyřeší samo, a co nejdříve kontaktujte pomoc. S největší pravděpodobností vás zmíněné problémy nepotkají – vypadá to, že výbuchy se omezují jen na specifické modely a konkrétní podmínky. Dodržování výše zmíněných zásad ale vašemu zařízení rozhodně neuškodí.

iphone fb

Dnes nejčtenější

.