Zavřít reklamu

Steva Jobse zná téměř každý jako spoluzakladatele společnosti Apple. Velkou měrou se podílel na vzniku revolučních zařízení iPhone a iPad i mnoha dalších. A ačkoliv Steve Jobs zemřel už před téměř sedmi lety, Apple je stále považován za „jeho“ společnost. A té se, po všech vzestupech a pádech, nedávno podařilo dosáhnout na další milník – překonala totiž hranici tržní hodnoty 1 bilionu dolarů. Pojďme se při té příležitosti podívat na 15 zajímavých faktů o tomto vizionáři, jehož produkty používají denně miliony lidí. První část jste si již mohli přečíst, nyní se podíváme na zbylých 8 zajímavostí.

Jobs a „jeho“ produkty:

8. Kvůli šikaně chtěl přestoupit na jinou školu

Steve střední školu Crittenden opravdu nenáviděl. Nacházela se v chudé oblasti a mnoho dětí, které tuto školu navštěvovalo, bylo šikanováno, včetně Steva. Byla to pro něho těžká situace a zkušenost, zvláště v jeho 11 letech. Nakonec už šikanu nemohl vydržet. Jednoho dne přišel za svými rodiči a řekl jim, že chce přestoupit na jinou školu, že do Crittenden už nikdy nevkročí. Rodiče viděli, jak je nešťastný a souhlasili. Přestěhovali se tedy do Los Altos a Steve začal chodit na Cupertino Junior High. Pro Steva to znamenalo novou výzvu a hlavně konec šikany.

7. Kontaktoval spoluzakladatele HP a dokonce zde dostal brigádu

Stevova vášeň pro elektroniku se neustále zvětšovala. Říká se, že jednou stavěl nějaký elektronický přístroj, ale došly mu součástky. Věděl, že velká společnost Hewlett-Packard, která se nacházela poblíž jeho domu, prodává přesně to, co potřebuje. Našel si tedy telefonní číslo na Billa Hewletta, spoluzakladatele společnosti, a zavolal mu. Jejich rozhovor trval asi dvacet minut a Hewlett byl Jobsem tak ohromen, že mu kromě potřebných součástek nabídl i letní brigádu v jeho společnosti. Její náplní bylo montování frekvenčních přístrojů, ale Jobs později řekl, že se jednalo pouze o vkládání šroubů. Přesto byl potěšen touto zkušeností, které se mu dostalo.

6. S „Wozem“ měli nelegální obchod

Časem se Steve seznámil s dalším člověkem, který žil poblíž. Jmenoval se Steve Wozniak, ale přátelé mu říkali „Woz“. Steve jím byl zcela ohromen, především proto, že to byl první člověk, kterého znal a který toho o elektronice věděl víc než on. V té době Woz chodil na vysokou školu v Berkeley a Steve navštěvoval Homestead High School, ale ani to, že každý studoval jinde, jim nepřekáželo v jejich přátelství. Vymysleli dokonce žertovný projekt, který se týkal výroby a prodeje takzvaných „blue boxes“. Jejich majitelé mohli provádět dálkové hovory po celém světě a to bez jakýchkoliv poplatků. Woz prý dokonce zavolal papeži do Vatikánu a předstíral, že je ministrem zahraničí Henry Kissingerem. Steve tedy poznal pro něho ideálního přítele. A to nejen v elektronice, ale i v chytrosti.

5. Věděl už od útlého věku, že byl adoptovaný

Stevovi adoptivní rodiče, Clara a Paul, nikdy netajili, že je Steve adoptovaný. I on tedy už v útlém věku věděl, že to nejsou jeho biologičtí rodiče. Když mu bylo šest nebo sedm let, jedna dívka ze sousedství se ho zeptala, zda ho jeho skuteční rodiče nechtějí, když je adoptovaný. Tato otázka Steva zasáhla a běžel s brekem domů. Clara a Paul ho uklidnili a řekli mu, že chtěli přesně jeho a že oni si ho vybrali. Od té doby se Steve nikdy necítil opuštěný. Pro něho byli Clara a Paul skutečnými rodiči a nikdy je nenazýval adoptivními. O biologických rodičích samozřejmě s takovou láskou nemluvil a často je označoval jako „spermovou a vaječnou banku“

4. Ve škole nepatřil do žádné skupiny

Steve nikdy nezapadl mezi nějakou skupinu ve škole. Občas vypadal jako skutečný vědecký nerd:

  • na vědeckém veletrhu vystoupil s křemíkovým usměrňovačem, který sám postavil a kterým mohl řídit střídavý proud
  • zapsal se na předmět elektroniky, ale o rok později skončil
  • účastnil se setkání v elektronickém klubu školy
  • účastnil se setkání v Hewlett-Packard Explorer Group
  • navštívil letecký simulátor NASA

Zajímal se však i o umění a literaturu. Studoval Shakespeara a pohltily ho klasické filmy. Nějakou dobu chodil na plavecký kurz a později začal i s vodním pólem. S tím však skončil poté, co mu trenér poradil, aby zasahoval své soupeře kolenem do slabin. Poté se rozhodl začít s hrou na trumpetu ve školní kapele a s několika přáteli založil skupinu The Buck Fry Club. Tím, že u ničeho nevydržel moc dlouho, nikam pořádně nezapadl a stal se z něho outsider, který nikam nepatří.

3. Spolužáci si mysleli, že je zvláštní

Možná proto, že Steve nezapadl do žádné skupiny ve škole a žádný koníček mu nevydržel moc dlouho, ho jeho spolužáci neměli moc rádi a mysleli si, že je zvláštní. Steve však nebyl úplně sám, měl pár přátel – Steva Wozniaka a Billa Fernandeze, kterého znal z Cupertino Junior High School. Všichni tři byli introverti a do značné míry měli každý svůj vlastní svět. Nejspíš i proto drželi pospolu. Pomohl jim k tomu i společný koníček – elektronika. Nejvíce do ní byl zapálen Woz ale i Steva a Billa bavilo zavřít se do garáže a pracovat na různých projektech.

2. Steve a Woz se kvůli brigádě přestrojili do postav z Alenky v Říši divů

Poté, co Steve dokončil střední školu v roce 1972, rozhodl se, že je na čase najít si práci na částečný úvazek a vydělat peníze. Z nějakého důvodu se nevrátil do společnosti Hewlett-Packard a místo toho přijal práci, ve které se oblékal jako postava z Alenky v Říši divů v obchodním domě Westgate v San Jose. Woz také potřeboval peníze, a tak se ke Stevovi přidal. Tato brigáda jim vynášela 3 dolary za hodinu, což bylo o 50 centů víc, než minimální mzda v té době. Společně s nimi měla tuto brigádu i Stevova tehdejší přítelkyně. Ona byla převlečena za Alenku a oba Stevové se ujali role bílého králíka a Kloboučníka.

1. Byl tak chudý, že si na jídlo „vydělával“ vracením prázdných lahví

Přestože byl Steve přijat na Reed College v Portlandu v Oregonu, jeho rodiče si nemohli dovolit platit poplatky za studium, takže po půl roce školu opustil. Místo toho, aby si našel práci na zkrácený úvazek, navštěvoval přednášky z předmětu typografie. Zde se seznámil s různými typy písmen, fonty a uměleckým potiskem. Kurz byl veden Trappistským mnichem a byl pro Steva opravdu důležitý. Vliv typografie na Jobse totiž později ovlivnil i písma v počítačích Macintosh.

Nicméně v této důležité části svého života byl Steve naprosto zlomený. Spával na podlaze v pokojích svých přátel, vracel prázdné lahve od Coca Coly aby dostal peníze na jídlo. Často se také v neděli vydával na sedm mil dlouhou cestu do chrámu Hare Krishna. Mohl zde totiž dostat jídlo zdarma.

Snad se vám tedy tento dvoudílný „seriál“ o dětství a dospívání Steva Jobse líbil a zpříjemnil vám večer. Kterou z těchto zajímavostí o Stevu Jobsovi jste neznali? Případně víte o jiné, která stojí za to? Napište nám ji do komentářů!

Steve Jobs Steve Wozniak

Dnes nejčtenější

.