Zavřít reklamu

Když představil před dvěma lety Apple iPhone 7 bez 3,5mm jack konektoru, vyvolal tím mezi uživateli velké pozdvižení. Svá slova o bezdrátové budoucnosti tím totiž posunul na zcela novou úroveň a to i za cenu vlny kritiky a posměšků, kterých se čas od času dočkává i nyní. Absenci jacku totiž vyřešil adaptérem do Lightning konektoru, ke kterému lze klasická “drátová” sluchátka připojit, který přibaloval po dva roky do krabiček k iPhonům. Tomu ale bude s velkou pravděpodobností skutečně konec. 

Zvěsti o tom, že Apple letos adaptér do krabiček k iPhonům nepřibalí, se nesou světem již poměrně dlouho. Poprvé jsme o nich slyšeli zhruba na konci dubna z úst uznávaných analytiků z Barclays. A právě ti si před pár dny na adaptér posvítili ještě více a zjistili další velmi zajímavé věci. Běžnými praktikami analytiků z Barclays je totiž oslovování jednotlivých dodavatelů z dodavatelského řetězce a zjišťování různých zajímavých informací, ze kterých lze vyvodit určité závěry. Díky tomu tak analytici zjistili, že výrobce adaptérů, společnost Cirrus Logic, kalkuluje s nižšími výnosy, které se dostavily s největší pravděpodobností právě kvůli výraznému snížení objednávky na adaptér. 

iPhone X, 8 a 8 Plus tak byly poslední jablečné telefony, které s adaptérem v krabičce přišly: 

Záměrně však říkám k výraznému snížení. Přestože nebude adaptér v krabičkách nových iPhonů, je velmi pravděpodobné, že v nabídce Applu zůstane. Jablečná společnost jej na svém webu prodává za 279 korun, takže zákazníci, kteří si zakoupí nové iPhony ale budou chtít využívat svá stará sluchátka nebudou muset investovat přespříliš. 

Odstranění adaptéru z krabičky se tak dá označit za další krok k bezdrátové budoucnosti, kterou Apple již nějakou dobu razí. Nicméně i za něj se dá očekávat vlna kritiky. Pokud ale chce Apple svět skutečně přesvědčit o tom, že klasické dráty a kabely u sluchátek jsou již hudbou minulosti, nejspíš mu nic jiného nezbývá.

lightning-to-3-5mm-headphone-jack-adapter-fb
iPhone-X-unboxing-render-2

Dnes nejčtenější

.