Zavřít reklamu

V dnešním díle našeho dalšího mini-seriálu s NASem QNAP TS-328 se podíváme na jednu z nejdůležitějších funkcí, kterou tento NAS disponuje. Jedná se o schopnost překódování videa v reálném čase, díky kterému můžete streamovat na cílené zařízení video soubory v nižší kvalitě, než je jejich původní/nativní. To se hodí zejména v momentech, kdy nejste na WiFi a nechcete si streamováním FullHD/4K videa vyplácat svůj datový balíček na mobilu/tabletu.

QNAP TS-328 disponuje čtyřjádrovým procesorem Realtek RTD1296, a díky pokročilé hardwarové akceleraci stroj zvládne překódování v reálném čase i u videosouboru formátu 4K H.264/265 (po nainstalování aplikace CodexPack, jež je dostupná v interním „obchodu“ s aplikacemi). Uživatelé tak mohou streamovat soubory v nižším než nativním rozlišení, stejně jako je možné videosoubory konvertovat trvale pro potřeby dalšího síření. V dnešním článku se podíváme na to, jak takový převod v reálném čase funguje a jak jej využívat na iPhonu/iPadu, který máte třeba na dovolené a chcete si pustit nějaký film, jež máte v NASu (doma) uložený.

Pro potřeby tohoto „experimentu“ potřebujeme dvě věci. První jsou videosoubory, které hodláme z NASu streamovat a konvertovat. Přes klasický FileStation jsem tedy do NASu nahrál pětici videí v různých formátech a rozlišeních. Jde o tři filmy ve FullHD (.mkv a .mp4), jeden v 720p (.mp4) a jeden ve 4K (.mkv). Ve všech případech se jedná o Blue-Ray ripy s vysokým datovým tokem a špičkovou audio a video stopou. V prostředí NASu je třeba mít nainstalovanou aplikaci od QNAPu s názvem Video Station, díky které bude streamování a dekódování v reálném čase možné. Na straně cílového zařízení (v mém případě iPhonu a iPadu) je třeba stáhnout aplikaci Qvideo.

Pokud jsou výše zmíněné požadavky splněné, vše by mělo fungovat tak jak má. Nyní se dostáváme k samotnému streamování, pro které je třeba využít výše zmíněnou aplikaci Qvideo. Po jejím otevření a připojení se k NASu (skrze několik nabízených možností) se zobrazí seznam nahraných video souborů. Zde si můžeme vybrat a zvolit klasické přehrávání, nebo naopak zvolit cestu živého překódování, nebo soubor překódovat „na pozadí“ bez okamžitého streamování do zařízení. Tento poslední postup je vhodný v momentě, kdy nepotřebujete přístup k videu hned.

QNAP TS-328 (13)

V případě že chcete překódování v reálném čase s automatickým streamováním do zařízení, stačí zvolit požadované rozlišení a začít se sledováním. NAS by se měl s konvertováním a uploadem hravě vypořádat, v tomto ohledu se do výsledné kvality přenosu projeví zejména kvalita internetové sítě, ke které jste připojeni (a to jak doma s NASem, tak „venku“ s telefonem/tabletem). V případě překódování FHD videa je procesor NASu zaneprázdněn zhruba ze 40 – 50%. Při konvertování 4K videa je to o něco více, dle mého testování s tím však zařízení nemělo sebemenší problém. Problém však nastává v případě, kdy chcete konvertovat video soubor formátu .mkv. Ten funkci živého překódování a streamování nepodporuje. V tomto případě tak musíte využít možnosti klasického překódování a až hotový a kompatibilní soubor následně použít pro potřeby streamování. Další formy video souborů však fungují bez problému (.avi, .mp4 apod.).

QNAP-TS-328-fb

Dnes nejčtenější

.