Zavřít reklamu

Včera jsme vás informovali o tom, že Apple v interním dokumentu rozesílaném do Apple Storů a autorizovaných servisů přiznal, že silikonová membrána pod lehce přepracovanou klávesnicí nových MacBooků Pro má za úkol především zabraňovat vniknutí nečistot, které by ji vyřadily z provozu, nikoliv k tlumení zvuku. Právě s problémy s klávesnicí, pod kterou se dostaly drobné nečistoty, se totiž potýká velká spousta majitelů MacBooků a MacBooků Pro z minulých let, čehož si Apple i kvůli žalobám a vlně nevole, která se před nedávnem zvedla, všiml a rozhodl se problém eliminovat novým vylepšení. Vyřeší ale tento upgrade skutečně celý problém a udrží klávesnici v plné funkčnosti? 

Na odolnost nové klávesnice si posvítili odborníci z iFixit, kteří ji podrobili důkladnému testování. V tom použili drobné částečky nečistot a světelkující barvivo v prášku, aby ideálně nasimulovali běžné používání počítače. A výsledek? Velmi dobrý, nikoliv však dokonalý. Jak se totiž ukázalo, membrána dokáže skutečně výrazně zamezit pronikání nečistot přímo pod jednotlivé klávesy. Jelikož se však v membráně nachází otvory kvůli pohybu jednotlivých kláves, proniknutí nečistot přes ně je samozřejmě možné. Nicméně v porovnání se staršími modely MacBooků je klávesnice u nových strojů skutečně výrazně spolehlivější. 

iFixit samozřejmě podrobil stejnému testu i model z roku 2017, který membránou nedisponuje. Asi se tak nebudete divit, že se nečistoty dostaly pod klávesy skutečně bleskurychle a tím pádem ji vyřadily i z provozu. Letošní novinka má tak po této stránce značně navrch a dá se očekávat, že problémy, které sužují starší stroje, se u ní budou vyskytovat jen sporadicky. A přesně o to Applu šlo. 

Uvidíme, zda Apple nasadí podobné řešení u klávesnic i v dalších chystaných MacBoocích, nebo se jen jedná o jakousi přechodnou verzi ochrany, na které nyní pracuje a kterou by mohl teoreticky umístit do klávesnic svých budoucích strojů. Zda tomu tak skutečně je se ale dozvíme nejspíš až v září, kdy bychom se měli dočkat nových MacBooků, které budou motýlkovou klávesnicí velmi pravděpodobně disponovat a tím pádem budou vystaveny stejným rizikům, které tento typ sužuje. 

macbook-pro-keyboard-2018

Dnes nejčtenější

.