Zavřít reklamu

Design první australské jablečné vlajkové lodi mezi maloobchodními prodejnami byl značně kontroverzní. Navzdory četným a intenzivním protestům nakonec australská vláda jeho výstavbu povolila, ve věci vzhledu nového Apple Store ale nyní nastal další výrazný zvrat.

Společnost Apple své rozhodnutí ohledně designu maloobchodní prodejny na Federation Square nakonec změnila. Z pagodového vzhledu, kvůli kterému budoucí obchod čelil výrazné kritice, nakonec sešlo, a vzhled budovy by měl být mnohem jednodušší. Nový design se objevil na webových stránkách Federation Square a budova prodejny má na posledních návrzích jednoduchý, krychlový tvar, završený plochou střechou. Ta tvoří možný podklad pro položení solárních panelů, které by mohly zajišťovat energetickou účinnost budovy.

Podívejte se na srovnání původního a nového návrhu:

Navržené změny ve vzhledu budovy jsou výsledkem sérií designových workshopů, na nichž se podíleli i členové zastupitelstva, radnice, i zaměstnanci společnosti Apple. Nová budova svým vzhledem mnohem lépe a přirozeněji zapadá do okolního prostředí a neměla by tudíž budit tolik kontroverze. Jako u všech maloobchodních prodejen Apple se ani zde nebude personál specializovat pouze na prodej výrobků. V novém Apple Store, který by měl mít rozlohu okolo 500 metrů čtverečních, se budou odehrávat také kulturní a vzdělávací akce. CEO Federation Square Jonathan Tribe uvedl, že prodejna je „v souladu s občanskou a kulturní chartou Federation Square“.

Apple svou původní vizi melbournské prodejny představil v prosinci loňského roku. Stavba měla být provedena v letech 2019 – 2020, obchod by měl vytvořit pracovní místo pro více než dvě stovky zaměstnanců. Původní návrh se ale setkal s nemalou kritikou a vysloužil si přezdívku „Pizza Hut pagoda“. Městská rada obdržela v únoru letošního roku více než 800 požadavků na zamítnutí designu budovy. Nechme se překvapit, s jakou zpětnou vazbou se setká nejnovější návrh prodejny.

Apple Store melbourne fb

Dnes nejčtenější

.