Zavřít reklamu

Od představení nových MacBooků Pro pro letošní rok nás dělí již téměř týden. Tato krátká doba však stačila mnoha zahraničním recenzentům k tomu, aby tyto nové stroje řádně prověřili a lidem, kteří nad jejich nákupem uvažují, pomohli v rozhodování, což je u produktu, jehož cena v nejvyšší konfigurace hravě překračuje 200 tisíc korun, určitě velmi prospěšné. Jak si tedy nové Macy ve světě vedly?

Jako první si na nový MacBook Pro posvítil profesionální fotograf Austin Mann, kterého si můžete pamatovat například z nedávného článku o tom, jak je s sebou zvyklý převážet svůj iMac Pro prakticky kamkoliv se vydá. Austin si samozřejmě nový MacBook nenechal ujít a po té nejnadupanější verzi, čili 15” modelu s 32 GB RAM, 4 TB SSD a procesorem i9 s taktem 2,9 GHz, sáhl. 

Ten následně porovnal se svým starším modelem, kterým byl dva roky starý MacBook Pro též v “plné polní” – čili 15” model s procesorem i7 s taktem 2,3 GHz, 16 GB RAM a 1 TB SSD. Pro porovnání zvolil konvertování videosouboru zachyceného na dron Mavic Pro od DJI. A výsledek? Nový MacBook Pro zvítězil na plné čáře. Zatímco si totiž jeho o dva roky starší kolega poradil s úkonem za 99 sekund, nový MacBook to zvládl hravě za 24 sekund. Už z tohoto je tak zcela evidentní, že se Applu podařilo opět hranici svých strojů posunout o kus dál.

Svým testům podrobil nový MacBook Pro i portál Laptopmag, který se právě na notebooky zaměřuje. I redaktorům tohoto portálu vyrazil výkon nového jablečného stroje dech. Na druhou stranu je ale příliš nepotěšila jeho výdrž na baterii. Novinka ve formě podpory povelu Hey Siri, jehož vyslovením umělou asistentku aktivujete, si totiž nejspíš částečně vybírá svou daň a výdrž MacBooku Pro odsouvá na lehce podprůměrné hodnoty. Zatímco se totiž konkurenční prémiové stroje dostanou při testu výdrže u sufrování na internetu zhruba na 8 hodin 30 minut, s novým laptopem od Applu si užijete zhruba o hodinu méně. Drobnou kaňkou může být pro některé i design, který se opět nezměnil. 

Portál MacObserve dal nový MacBook Pro do rukou inženýrovi z NASA, který jej podrobil svým tvrdým testům s různými velmi náročnými softwary, které každodenně využívá. I v tomto náročném testu ale obstál MacBook na jedničku, jelikož je podle inženýra zhruba o 60 % rychlejší než starší model z roku 2016. Velkým přínosem je dle inženýra zvýšení RAM paměti na 32 GB, což profesionálové určitě využijí, či implementace True Tone displeje, který dokonale zdůrazňuje to, proč Apple tento model označuje jako “Pro”, tedy pro profesionální sféru. Ve výsledku tak nový Mac opět zabodoval. 

Po designové stránce se nový MacBook Pro (2018) od svých starších bratříčků vůbec neliší: 

Čtvrtá zajímavá recenze pochází z dílny portálu MacWorld, kterému se též jeden z nových MacBooků podařilo ukořistit. I v této recenzi naleznete slova chvály pro procesor, který výrazně zvyšuje výkon, a zvýšenou paměť RAM. Právě po zvýšení RAM již nějakou dobu mnoho uživatelů MacBooků Pro volalo. Pokud tedy hledáte skutečně rychlý stroj s dostatečnou RAM velikostí, mohl by být tento stroj přesně tím pravým. Pokud si ale vystačíte se 16 GB RAM a na rychlosti až tak nelpíte, vystačíte si podle redaktorů i se staršími modely, které jsou též stále velmi kvalitní. 

Na podobnou nit jako MacWorld navázali i redaktoři z TechCrunch. I ti totiž ve své recenzi vyzdvihují vysoký výkon a RAM paměti, kterou může mnoho uživatelů skutečně ocenit. Pokud ale nepotřebujete maximální výkon a 32 GB RAM je pro vás zbytečný luxus, upgrade je pro vás nejspíš vcelku nesmyslný. Mírně vylepšenou klávesnicí a True Tone displejem si totiž tuto investici jen těžko obhájíte. 

Na závěr si představíme pár postřehů kolegů z The Verge, kteří se při recenzování zaměřili poměrně detailně právě na klávesnici a True Tone displej. Klávesnice má podle nich méně kovový zvuk, nicméně k žádnému razantnímu ztlumení zvuku při psaní nedošlo. Pokud byste si tedy rozhodovali nad upgradem kvůli tišší klávesnici, ta v novém Pro vás nejspíš k upgradu nedonutí. 

Co se týče True Tone displeje, ten funguje prakticky stejně jako na nových iPhonech či iPadech Pro a je velmi příjemný pro oči. Zajímavé je, že i Touch Bar mění teplotu barev, což je sice detail, nicméně dotváří dokonalý dojem z celku. Ani tohle ale nejspíš nebude úplně to, kvůli čemu upgradovat. 

Podtrženo, sečteno – nový MacBook Pro ocení hlavě ti lidé, kteří potřebují skutečně vysoký výkon, chtějí ušetřit svůj čas a maximálně využijí jeho RAM paměť. Ačkoliv může být tato cílová skupina poměrně malá, rozhodně to není na škodu. Apple totiž tímto strojem na masy lidí rozhodně necílí a ani cílit nebude.

Dnes nejčtenější

.