Zavřít reklamu

Od představení služby FaceTime, bez které si mnozí z nás již nedokáží využívání jablečných produktů prakticky představit, uplynulo již dlouhých 8 let. Pokud jste tehdy jeho představení, které proběhlo na WWDC sledovali, možná si vybavíte komentář Steva Jobse, který o FaceTime prohlásil, že se z něj stane brzy otevřený průmyslový standard pro ostatní výrobce, kteří jej budou moci ve svých smartphonech využívat. Tato slova se ale ani po osmi letech nenaplnila a FaceTime je stejně jako iMessage úzce svázán s Applem. Proč tomu ale tak je?

Pokud si myslíte, že je to zkrátka a dobře jen kvůli tomu, že svůj názor Apple přehodnotil a chce si tuto službu nechat jen pro sebe, jste nejspíš na omylu. Nedá se totiž úplně očekávat, že by Steve vyřkl něco, od čeho by se pak Apple za pár let odvrátil zcela zády. Jako o poznání pravděpodobnější varianta se tak jeví především patentové spory Applu s patentovým trollem VirnetX. Ten totiž na Apple v minulosti právě kvůli FaceTime, respektive technologiím, které využívá, zaútočil a Apple kvůli němu musel FaceTime vcelku výrazně “překopat”. Původní myšlenkou FaceTime totiž bylo přímé spojení mezi jednotlivými zařízeními, což však kvůli patentovému sporu ustoupilo do pozadí a místo toho se začaly využívat přenosové servery, skrze které se funguje FaceTime i nyní. A právě ty by mohly být hlavním kamenem úrazu.

Kdyby chtěly i ostatní společnosti využívat FaceTime, jinak než přes tyto servery by to samozřejmě nešlo. Apple by si za jejich využívání však pravděpodobně účtoval určité poplatky či by společnosti nutil k vytvoření vlastních, se kterými by pak ty své propojil. To by ale mohlo být poměrně finančně nákladné a proto je příchod této služby i na ostatní smartphony zatím v nedohlednu. 

Na druhou stranu však není příchod FaceTime zcela vyloučen. Apple totiž na pondělní WWDC představil pro FaceTime velké vylepšení ve formě skupinových hovorů, na které by mohly konkurenční společnosti slyšet. Celkově tím totiž FaceTime výrazně zkvalitněl a troufnu si říci, že i překonal konkurenci v podobě Skypu či videohovorů na Facebooku. Je tedy možné, že si v budoucnu s kamarádem s Androidím telefonem přeci jen zavoláte přes FaceTime. 

FaceTime Macbook iPhone

Dnes nejčtenější

.