Zavřít reklamu

Stejně jako jsou dodavatelé důležití pro Apple, je Apple důležitý pro dodavatele. Svědčí o tom i fakt, že některé dodavatelské společnosti, se kterými Apple v minulosti spolupracoval, přišli poté, co od nich jablečná společnost přestala odebírat komponenty, o obrovský přísun peněz a tím pádem i svou hodnotu, kterou horko těžko nabírali zpět zakázkami u jiných společností. Rozhodně se tedy nedá říci, že odvrácení Applu společnosti nezabolí. Mnozí dodavatelé si to však moc dobře uvědomují a proto se pomalu ale jistě snaží ze přílišné závislosti na tomto technologickém gigantovi vymanit. Jedním z nich je podle všeho i Foxconn.

Foxconn je pro Apple veledůležitý partner, se kterým na výrobě svých produktů již řadu let spolupracuje. I díky tomu tak začal Foxconn na Apple svým způsobem spoléhat jako na jakousi jistotu a stálý příjem peněz, což je však svým způsobem risk. To si ale ve Foxconnu podle všeho moc dobře uvědomují. Jeden z asistentů předsedy společnosti se totiž nechal slyšet, že na lehkém osamostatnění, kterým by svou přílišnou závislost na Applu alespoň částečně snížilo, se již ve Foxconnu začíná pomalu ale jistě pracovat. Vše ale musí být samozřejmě do té míry, aby si z těchto kroků Apple nevyvodil spíše to, že s ním Foxconn chce v určitých věcech soutěžit.

Možnosti jsou omezené

Některé hlasy Foxconnu radí například to, aby se vydal po stopách Xiaomi a začal “fušovat do řemesla” všem výrobcům chytré elektroniky či smartphonů. Právě to by ale určitě jeho partneři včetně Applu jen tak nerozdýchali a od Foxconnu by se odklonili, což by jej minimálně po finanční stránce velmi mrzelo.

Veledůležitý dodavatel Applu vidí v budoucnosti způsoby a směry, kterými by se dalo bez problému ubírat. Nikdo mu totiž nemůže odpárat jeho letité zkušenosti, díky kterým je schopen prodávat například i plně automatizované továrny menším průmyslovým společnostem, které by si je u nich objednaly. Krom těchto obřích zakázek se ale chce věnovat i menším věcem jako je prodej elektroniky spotřebitelům. To bude podle mnoha analytiků provádět skrze značku Belkin, kterou před časem nečekaně odkoupil. To však není ani zdaleka vše.

Ve Foxconnu se údajně přemýšlí i nad takovými projekty jako jsou například inteligentní toalety. Zdá se vám to šílené? Možná trochu. Faktem však je, že by využití možná přeci jen našly. Foxconn je totiž vidí například v nemocnicích, jelikož by mohly tyto toalety fungovat spíše jako jakási diagnostická zařízení se senzory, díky kterým by pak mohly vyhodnocovat různá data a posílat je odborníkům k analýze.

Uvidíme, jakým směrem se tedy bude Foxconn v budoucnu ubírat. Jeho plány jsou však vcelku zajímavé a naznačují, že role “pouhého” dodavatele Applu, pod kterou jej má mnoho lidí zafixovaného, se mu dvakrát nelíbí. Dokáže ale své působení rozšířit tak, aby si své stálé zákazníky udržel a zároveň jim částečně “fušoval do řemesla”? Uvidíme. 

foxconn-headquarters-fb

Dnes nejčtenější

.