Zavřít reklamu

Během své včerejší prezentace na WWDC Craig Federighi jasně řekl, ze Apple nemá do budoucna v úmyslu nějakým způsobem slučovat systémy iOS a macOS. Na druhou stranu ale uvedl, že je Apple uprostřed dlouhodobějšího projektu, ve kterém míní poskytnout uživatelům Macu více aplikací napsaných pouze pro iOS. Apple předvčerejškem vypustil betaverze jak systému macOS Mojave, tak aplikací Home, Voice Memos, Apple News a Stocks pro macOS, které byly dříve dostupné pouze pro iOS.

Včerejší oficiální představení macOS Mojave:

Víceprezident softwarového inženýrství poskytl rozhovor na tohle téma americkému magazínu Wired. Podle jeho slov Apple vnímá budoucnost aplikací a též prozradil něco pro vývojáře.

„U tvůrců aplikací budou některé postupy portování řešeny automaticky. Jiné budou vyžadovat další kódování. Například gesto dlouhého stisknutí na iOS bude automaticky přeneseno na gesto dvojitého pokliknutí na Macu. Další kódování bude vyžadovat správná funkčnost nabídek, postranních lišt nebo například vytváření průhledného postranního panelu. Vše bude možné pomocí aplikace Xcode, která je softwarem na vytváření aplikací společnosti Apple.“ řekl Federighi a zdůraznil, že oba systémy jsou nadále naprosto jedinečné.

Podle Federighiho nebude vhodné portovat veškeré aplikace a jako příklad zmínil současný herní hit Fortnite. Zároveň vyvrátil obavy ohledně různorodé architektury čipů zařízení iOS a Macu a jejich případného dopadu na funkci a stabilitu zobrazení spuštěné iOS aplikace na Macu. V rozhovoru rovněž poslal ke dnu veškeré spekulace o Macu s dotykovou obrazovkou. Používáni Macu je prý o klidně položených rukou na ploše, jejich zdvihání k displeji by bylo velmi únavné.

Víceprezident samozřejmě neprozradil veškeré podrobnosti o UIKit (což je nástroj právě pro tvorbu univerzálních aplikací). Dle jeho slov bude ale na příštím WWDC znám v tomhle směru velký kus práce.

universal-cluboard-macos-sierra-fb

Dnes nejčtenější

.