Zavřít reklamu

Celý tento týden se nese v duchu příprav na blížící se vývojářskou konferenci WWDC, která se odehraje již příští pondělí v San Jose. My vám z ní budeme samozřejmě po celý její průběh přinášet veškeré důležité informace, který by se měly týkat především nově představených verzí operačních systémů. Co ale od nich vlastně očekávat? V pondělí jsme vám nastínili, co čekáme od watchOS 5, včerejší večer se nesl v duchu iOS 12 a na dnešek přišla řada na macOS 10.14. Pojďme se tedy společně podívat na to, co od něj redakce Letem světem Applem očekává.

Pro mnoho uživatelů byl příchod loňského macOS High Sierra trpkým zklamáním především kvůli spoustě chyb, které přinesl. Tyto chyby, které byly několikrát kritické především pro zabezpečení počítače, se Apple snažil prakticky po celý rok opravovat a dá se očekávat, že na podobnou nit naváže i u své nové verze. V kuloárech se totiž šušká, že si dal tým Applu starající se o softwary v čele s Craigem Federighim za úkol především opravit veškeré chyby, zvýšit výkon systému a celkově mu navrátit spolehlivost, která se začala alespoň podle některých uživatelů pomalu ze systému pro jablečné počítače vytrácet. Očekáváme tedy, že systém, který doputuje v ostré verzi na naše Macy v září letošního roku, bude dokonalý či jen s drobnými chybkami, které se podaří vychytat prvními aktualizacemi. 

Změny designu na dohled?

Přestože by se měl Apple zaměřit u nového systému především na věci zmíněné v předchozím odstavci, bylo by nejspíš bláhové si myslet, že se žádných viditelných novinek nedočkáme. V úvahu připadá například v minulých týdnech několikrát propírané přepracování Mac App Storu. To by si totiž jablečný obchod s aplikacemi dozajista zasloužil. Jeho design totiž působí poměrně zastarale a pro hledání aplikací není zrovna dvakrát přívětivý. Apple tak pravděpodobně nasadí podobný model jako u App Storu v iOS 11 či na webu, ve kterých je vyhledávání aplikací daleko pohodlnější a celkově toho uživatelům nabídnou daleko víc. Touto změnou by navíc parádně rozpumpoval stahování nových aplikací, které půjdou daleko lépe objevit, díky čemuž si budou mnout ruce jak samotní uživatelé, tak i vývojáři. 

Další věcí, která by si zasloužila minimálně přidat pár dalších funkcí, je mailový klient. Ačkoliv může pro běžnou práci vyhovovat, mnoho uživatelů jej nahrazuje klientem třetí strany, protože jim nabízí lepší možnosti a celkově lépe zapadá do jejich workflow. Pokud by se ale Applu podařilo pár drobností poupravit, mohlo by být jeho využití daleko větší. To samé v bledě modrém se pak dá říci i o kalendáři, který mě osobně sice absolutně vyhovuje, v okolí však znám pár lidí, kteří též sahají po aplikaci třetí strany zkrátka kvůli tomu, že v tom “applovském” jim chybí nějaká drobnost, na kterou jsou zvyklí. A když už by vám přeci jen obě aplikace seděly, lehce vylepšený vzhled byste určitě uvítali. Kdybychom se na systém chtěli dívat především po stránce designu, nalezli bychom věcí mnohem víc, které by stály za vylepšení – aplikacemi počínaje, ukazateli hlasitosti a úrovně jasu konče. 

Messenger na macOS? Proč ne

Zatím jsme se bavili spíše jen o starých věcech, které by si zasloužily přepracování. Nyní bychom tedy měli zabrousit i na věci, které v systému nejsou a přesto bychom je tam ocenili. Jako poměrně pravděpodobný se jeví například příchod univerzálních aplikací, které by bylo možné spouštět jak v systému iOS, tak i na macOS. To by usnadnilo fungování nejen samotným uživatelům, ale také vývojářům, kteří by aplikace psali jen v jedné verzi spustitelné pro oba systémy. Uživatelé by si pak mohli užít například i takové banality jako Messenger či Instagram přímo přes oficiální aplikaci na Macu. Samozřejmě lze ale zajít mnohem dál a do daleko sofistikovanějších aplikací. Jelikož však není zatím příchod této novinky potvrzen na 100 %, nemá nejspíš úplně cenu snít o jejich detailech. 

Možná si říkáte, že macOS by slušela i celková změna designu. Pokud však doufáte, že skutečně přijde, nejspíš vás zklameme. Jak už jsem totiž psal v předchozích odstavcích, letošek se ponese spíše ve znamení oprav a dotahování detailů k dokonalosti. Pokud se tedy chystá přepracovaný design, přijde nejdříve za rok. Kódy ze systémů v minulých týdnech však naznačily, že by mohl do macOS doputovat tmavý režim, který by fungovat jako vysněný Dark Mode na iPhone. Uživatelské prostředí by se totiž přebarvilo do tmavých barev, což by bylo fajn například večer, když sledujeme Mac v přítmí. 

A co byste v systému viděli nejraději vy, kdybyste mohli Applu poručit jednu věc? Určitě se s námi o svůj názor podělte dolů do komentářů.

WOcWp

Dnes nejčtenější

.